Energieleverancier kiezen

Kies een goede energieleverancier

De dingen waar jij invloed op kunt uitoefenen, zijn uiteraard jouw verbruik maar ook het energietarief. Dit tarief hangt af van de energieleverancier die je kiest. Normaal gesproken is het goed om de aanbiedingen van de diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken, maar de situatie in 2023 is uitzonderlijk.


Het energieplafond 2023

In 2023 zal het energieplafond veel mensen met een variabel energiecontract uit de financiële problemen helpen. Gedurende heel 2023 gelden namelijk maximumprijzen voor gas en stroom, tot een bepaald maximaal verbruik. Dit heet het verbruiksplafond. Lees meer over het energieplafond. Heb jij een variabel contract en verwacht je dat je energieverbruik in 2023 boven het verbruiksplafond zal uitstijgen? Dan kan het interessant zijn om over te stappen naar een gunstiger energieleverancier. Heb je een variabel contract maar blijft jouw energieverbruik waarschijnlijk onder het verbruiksplafond? Dan maakt overstappen geen verschil; de maximumprijzen voor gas en stroom gelden voor jou. Pas als de energieprijzen dalen en onder de prijzen van het energieplafond komen, kan het interessant zijn om over te stappen. Of je dan moet kiezen voor een vast of variabel contract blijft een gok. Heb je nog een vast contract, dan is overstappen geen goed idee: de energietarieven van de huidige contracten zijn waarschijnlijk hoger. Bovendien wordt per 1 juni 2023 de opzegboete bij een vast contract hoger. Je leest er hier meer over.

 

Energieleveranciers vergelijken

Ga je op zoek naar aan andere energieleverancier, vergelijk dan de diverse aanbiedingen goed. Kijk niet alleen naar het tarief maar bereken ook de totaalprijs bij jouw verbruik. Want naast de leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting. Lees de tips van de ACM voor het vergelijken en kiezen van een energieleverancier. De ACM (Autoriteit Consument en Markt)  is een Nederlandse, onafhankelijke publieke toezichthouder die belast is met het toezicht op o.a. de mededinging en het consumentenrecht. 

 

Energievergelijkingssites Er zijn diverse vergelijkingssites waar je aan de hand van een vergelijkingstool de verschillende energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken. Voorbeelden zijn:

NB: Dit zijn allemaal commerciële partijen die geld verdienen aan jouw overstap (als je het via de desbetreffende vergelijkingssite regelt). De sites benadrukken dat de vergoeding die ze ontvangen, voor elke leverancier hetzelfde is. Als je hieraan twijfelt, kun je natuurlijk vergelijkers vergelijken: probeer er meerdere uit en kijk of dat dezelfde resultaten oplevert.

 

Groene, schone energie Wil je bijdragen aan een schoner milieu, kies dan voor een groene leverancier. De Consumentenbond, Natuur&Milieu en WISE hebben ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. De groenste energiemaatschappijen leveren zo goed als alleen maar schone stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Ook werken ze actief mee aan de omslag naar schone en duurzame energie (de energietransitie).