helpende hand bij besparen

Persoonlijke hulp bij energie besparen

Vind je het ingewikkeld om te bepalen wat jij het best kunt doen om energie te besparen? Heb je problemen bij bepaalde klusjes? In de gemeente Lochem zijn verschillende soorten hulp beschikbaar.


Klusjes: de energieconciërge (gratis)

Een energieconciërge is een vrijwilliger die jou thuis bezoekt. Hij (of zij) kijkt dan hoe jij, in jouw specifieke situatie, het best energie kunt besparen. Hij geeft adviezen en helpt je bij het aanbrengen van energiebesparende producten zoals radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Het advies, de materialen én het aanbrengen ervan zijn allemaal gratis!

Voor mensen met een laag inkomen is soms zelfs meer mogelijk. Denk aan een gratis energiezuinige koelkast (met een maximum van € 600). Kijk of je in aanmerking komt voor deze hulp op ‘Energierekening onbetaalbaar’. Bij punt 5 kun je zien of je voldoet aan de inkomensvoorwaarde.

Vraag een energieconciërge aan door te mailen naar hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl of te bellen met 06 11 22 06 92. Je kunt de hulp ook aanvragen via een speciaal formulier op de website van LochemEnergie.

 

Inzicht: de energiecoach

Een energiecoach kun je telefonisch allerlei vragen stellen over besparen op je energieverbruik. Een energiecoach kan ook bij je thuis komen. Daar kan hij of zij ter plekke jouw woonsituatie bekijken en tips geven. Voorafgaand aan dit huisbezoek krijg je toegang tot een zogenoemd Hoomdossier. Met dit digitale dossier breng je de huidige staat van je huis in kaart: hoe zijn je ramen, muren, vloeren en dak geïsoleerd? De energiecoach kan je hierbij helpen. En na afloop kunnen jullie samen bepalen met welke (isolatie)maatregelen je de meeste winst kunt behalen. De coach weet ook veel over bijvoorbeeld zonnepanelen (op je eigen of andermans dak) en over warmtepompen.

Bij burgercoöperatie LochemEnergie kun je de hulp van een energiecoach aanvragen. Een telefonisch gesprek is gratis, evenals een huisbezoek incl. Hoomdossier, zowel voor leden als niet-leden van LochemEnergie.

 

Professioneel advies: de energieadviseur

Een energieadviseur is een onafhankelijke professional die niet voor een leverancier of isolatiebedrijf werkt. Hij (of zij) verkoopt geen energiebesparende maatregelen. Hij bekijkt bij jou thuis wat wenselijk en mogelijk is. Die maatregelen legt hij vast in een rapport. Per maatregel kun je dan de kosten bekijken en de hoeveelheid energiebesparing en wooncomfort die de maatregel zal opleveren.

Je kunt energieadviseurs vinden via hun brancheorganisatie FEDEC (zoek op Maatwerk energieadvies) of via het Centraal Register Techniek. Een advies kost geld. Daarom is het verstandig om 2 of 3 offertes te vragen. Geef van tevoren duidelijk aan waarover je advies wilt: over isoleren en/of energie opwekken en/of verwarmen zonder gas en/of begeleiding bij het uitvoeren van de maatregelen. Reken bij een volledig Energie Prestatie Advies (EPA) op een bedrag tussen € 450 en € 750. Een deel-advies zal goedkoper zijn. Adviseur mogen overigens zelf hun prijs bepalen.

De gemeente Lochem vergoedt een energieadvies aan huis (maximaal € 250), met een subsidie via bijgaand formulier.

LochemEnergie biedt ook professionele energieadviseurs aan. Zij geven uitsluitend advies over isoleren. Kosten: € 200 voor leden en € 250 voor niet-leden. Je kunt hier de hulp van deze energieadviseur aanvragen.