Energieplafond

Energieplafond 2023

Om te voorkomen dat mensen met een variabel energietarief in de problemen komen, is door de regering een energieplafond ingesteld. Dit houdt in dat van 1 januari t/m 31 december 2023 een maximumprijs geldt van € 0,40/kWh voor stroom en van € 1,45/m3 voor gas.


Het energieplafond geldt voor iedereen met een kleinverbruikersaansluiting in een gebouw waarin wordt gewoond of gewerkt, bijvoorbeeld een huis, café of kantoor.

Beperking: Het energieplafond geldt tót een jaarverbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas. Dit wordt het verbruiksplafond genoemd. Komt jouw verbruik boven dit plafond, dan gelden voor dat extra verbruik de (hogere!) variabele tarieven van jouw energieleverancier. 

Voor stadsverwarming is het prijsplafond € 47,38 per GJ (gigajoule) en het verbruiksplafond 37 GJ.

 

Verbruiksplafond

Het klinkt eenvoudig: niet meer dan 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas verbruiken per jaar. Toch ligt het iets ingewikkelder. Het verbruiksplafond varieert namelijk door het jaar heen. Het plafond is hoger in de wintermaanden en lager in de zomermaanden. Fijn, want hierdoor kun je in de winter dus meer energie verbruiken zonder direct in het hoge markttarief terecht te komen. (Maar let in de zomer dus wel op het gebruik van energieslurpers zoals de mobiele airco.)

Zie hier het verbruiksplafond per maand

 

Tweedeling door jaarafrekening

Om te bepalen of je onder of boven het verbruiksplafond bent gebleven, wordt het verbruiksplafond van verschillende maanden bij elkaar opgeteld en vergeleken met de totale hoeveelheid door jou verbruikte energie in diezelfde maanden. (Dat is prettig, want als je bijvoorbeeld in een bepaalde maand maar weinig energie hebt verbruikt, dan mag je het niet-gebruikte deel van je verbruiksplafond meenemen naar een andere maand waarin je wel energie hebt verbruikt.) Het moment waarop je de jaarafrekening van je energieleverancier ontvangt, vormt echter een splitsing. 

Rekenvoorbeeld: Stel dat je jouw jaarafrekening op 8 april ontvangt. Dan worden de verbruiksplafonds van januari, februari en maart bij elkaar opgeteld en 8 dagen in april. Dit totaal wordt vergeleken met je energieverbruik in diezelfde periode om te bepalen of je boven of onder het verbruiksplafond zit. Voor het aantal kWh stroom en m3 gas dat je eventueel boven het plafond uitkomt, betaal je de gangbare marktprijzen van jouw energieleverancier. De verbruiksplafonds van de rest van april en de maanden mei tot en met december worden ook weer bij elkaar opgeteld en vergeleken met jouw totale verbruik in diezelfde periode.

Onder andere Independer heeft een anonieme rekentool waarin jij je verbruik en datum van je jaarafrekening kunt invullen, zodat jij kunt zien welke besparing het Energieplafond jou oplevert.

 

Overstappen

Loont het? Alleen wanneer je verwacht om boven het verbruiksplafond uit te komen, is het belangrijk welke variabele energieprijzen je energieleverancier rekent. Er bestaan grote prijsverschillen tussen de verschillende energieleveranciers, dus kan het lonen om naar een andere energieleverancier over te stappen. Voordeel van een variabel contract: het is kosteloos opzegbaar.

 

Hoe werkt het verbruiksplafond? Elke energieleverancier gebruikt hetzelfde verbruiksplafond. Het verbruiksplafond wordt echter wel bepaald door het moment van de overstap. Stel je stapt op 1 oktober over naar een andere leverancier, dan mag je van 1 januari tot en met 30 september 766 m³ gas en 1971 kWh stroom verbruiken tegen het tarief van het prijsplafond. Is het verbruik in deze periode hoger, dan geldt daarvoor het tarief uit het eerste contract. Van oktober tot en met december mag je nog 434 m³ gas en 929 kWh stroom gebruiken tegen het tarief van het prijsplafond. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog het verbruik was vóór de energierekening. Kom je in die periode uit boven het verbruiksplafond, dan betaal je het nieuwe variabele tarief.