Algemene Leden Vergadering 10 mei 2023

Samen aan de slag

Vindt jij het leuk om bezig te zijn met verduurzaming? En vindt jij het nog leuker om dit samen met mensen uit jouw eigen woonomgeving te doen? Er zijn in Lochem al diverse initiatieven en werkgroepen die samen met hun buren, straat, wijk of dorp werken aan verduurzaming. Wil jij ook aan de slag? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.


Wil je samen aan de slag, dan kan dat op verschillende manieren. Een  Buurtaanpak samen met LochemEnergie en de gemeente voor het verduurzamen jullie eigen woningen en mobiliteiten, of het opstellen van een Buurt Energie Strategie om als buurt, kern of dorp helemaal duurzaam te worden. We kunnen ook allerlei hulp, informatie en communicatiehulpmiddelen aanbieden waarmee jullie je eigen proces kunnen inrichten. Hieronder lichten we dat toe;

Buurtaanpak

De buurtaanpak is kleinschalig. Dit kan variëren van een paar huizen tot een hele buurt. Samen ga je ontdekken waar de mensen in jouw buurt behoefte aan hebben. Vervolgens probeer je samen concrete stappen te maken. Dit kan van alles zijn. Van helpen met tochtstrippen tot het gezamenlijk inkopen van een aannemer voor isolatie, zonnepanelen of warmtepompen.

Maar hoe krijg je een buurt in beweging? Weet je wat en hoe je het wilt aanvliegen, dan kan LochemEnergie jouw buurtaanpak ondersteunen met gespecialiseerde mensen en informatie. LochemEnergie biedt ook een opleiding om je bij het aanvliegen te helpen. Dat heet Buurtanjager. Een buurtanjager neemt het voortouw en maakt zijn buren enthousiast voor verduurzaming. Zij zijn het aanspreekpunt en zorgen dat het initiatief gezien wordt. Desgewenst kan LochemEnergie ook hierbij voor ondersteuning zorgen.

Ook de dorpsraden en hun energiewerkgroepen houden zich ook bezig met gezamenlijk energiebesparen, mede als gevolg van de hoge energieprijzen. Ze organiseren energiecafés met verschillende thema’s om inwoners te informeren over de (on)mogelijkheden. Naast de presentaties is er ook ruimte voor interactie. Deelnemers delen hun ervaringen met verduurzaming en kunnen vragen stellen aan elkaar en aan experts. Gemeente en LochemEnergie kunnen deze avonden begeleiden met informatie en verschillende experts.

Wil je je laten inspireren door de verschillende initiatieven in Lochem? Lees dan de onderstaande themapagina’s.

Themapagina februari 2023 Energieoplossingen met je buurt

Themapagina maart 2023 Zonnepanelen

Themapagina april 2023 Warmtepompen

Themapagina mei 2023 Subsidies, Buurten, VVE's

Themapagina augustus 2023 Proeftuin Nettelhorst

Themapagina september 2023 Elektrisch vervoer

Themapagina oktober 2023 Oplossingen betaalbaar maken

Themapagina november 2023 Samen energieoplossingen zoeken

Buurt Energie Strategie

De Buurt Energie Strategieën (BESsen) zijn geschreven op kern of dorpsniveau. Deze worden opgesteld door energiewerkgroepen in samenwerking met de dorpsraad of belangenvereniging en gemeente. Desgewenst kan en LochemEnergie ondersteunend zijn. Het idee voor de BESsen is ontstaan omdat we in Lochem vinden dat we zelf kunnen bedenken waar en hoe we duurzame energie opwekken. Dus we kijken samen binnen een dorp/kern naar de manieren waarop het dorp energieneutraal kan worden: de buurt energie strategie. Een voorbeeld hiervan is de BES Larensebroek.

Ook deze energiewerkgroepen kunnen altijd meer handjes gebruiken, dus meedenken en helpen mag altijd! Via de dorpsraad of belangenvereniging van uw kern kunt u in contact komen met de werkgroep die zich daarmee bezig houdt.

Hulp en communicatiemiddelen

Ben je al lid van een energiewerkgroep en wil je aan de slag met energie opwek of besparen? Dan zijn er een aantal hulpmiddelen ontwikkeld.

  • Viewer
    Deze viewer heeft de mogelijkheid om zelf een gebied te selecteren en daarmee inzicht te krijgen in het verbruik. Bij ver inzoomen is ook het bouwjaar en het energielabel (voor zo ver bekend) zichtbaar.
  • Bouwstenen 
    Dit zijn verschillende energie opwek- en besparingstechnieken, zoals Zon op dak, kleine windmolens en een elektrische auto. Per thema staat uitgelegd wat de impact is en op welke manieren dit energie oplevert.
  • Boekje: “wat willen wij als dorpsraad/belangenvereniging van …”
    Dit boekje geeft inzicht in het verbruik van de kern en welke mogelijkheden zijn om dit te verduurzamen.
  • Boekje: “wat kunnen inwoners van … doen”
    Deze boekjes zijn bedoeld om duidelijkheid te geven over verbruik en opwek. Het is een hulpmiddel voor jezelf of om met anderen een gesprek aan te gaan over duurzaamheid. Het boekje kan bijvoorbeeld gebruikt worden om in te schatten of je meer of minder gebruikt dan gemiddeld en welke keuzes je het beste kan maken om te verduurzamen, gebaseerd op jouw huishouden.

Wil je weten of er in jouw omgeving al een buurtaanpak is? Of heb je interesse om zelf buurtanjager te worden? Meld je dan bij buurtaanpak@lochemenergie.net.

Wil je meer weten over de ondersteuning vanuit de gemeente? Meld je dan bij beleidsmedewerker Irene Bremer (i.bremer@lochem.nl).