Ventileren

Ventileren

In je huis ontstaat door het wonen CO2, fijnstof en veel vocht. Ventileren is daarom belangrijk. Ventileren kan op diverse manieren: natuurlijk, gedeeltelijk mechanisch of volledig mechanisch, wat ook balansventilatie wordt genoemd. Daarnaast is het belangrijk dat je met de juiste materialen/op de juiste manier isoleert.


Een gemiddeld gezin produceert zo’n 20 liter vocht per dag tijdens het koken, wassen, douchen maar ook gewoon tijdens het ademen. Dit vocht wil naar een plek waar het minder vochtig is. Je zou het in ons land niet zeggen, maar meestal is dat de buitenlucht. Zodra de vochtige lucht op weg naar buiten in aanraking komt met bijvoorbeeld een koude muur, gaat het echter condenseren en ontstaat er vocht. Hierdoor kunnen er schimmels gaan groeien (die eerst nog lange tijd verborgen kunnen blijven) en hout kan gaan rotten. Hoe kun je dit voorkomen?

 

Natuurlijke ventilatie: altijd raampje of rooster open

Bijna 7 op de 10 huizen hebben alleen natuurlijke ventilatie (dus geen centraal ventilatiesysteem dat de lucht in huis afzuigt). Je ventileert dan met ventilatieroosters. De eenvoudigste manier van ventileren is door continu de ventilatieroosters open te houden of een raam op een kier te zetten. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon. Heb je last van de wind of van lawaai? Er zijn ook speciale roosters waarmee je wel ventileert, maar minder last hebt van wind en lawaai. Als je momenteel natuurlijk ventileert en je ramen gaat vervangen, plaats dan ook ventilatieroosters. Ventilatieroosters kunnen aan de bovenkant van het glas worden geplaatst, boven het kozijn of in een apart gat door de buitenmuur. Lees meer op natuurlijke ventilatie.

 

Mechanische ventilatie: let op goed gebruik en onderhoud

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht door een ventilatie-unit afgezogen. De afzuigventielen zitten meestal in de keuken, de badkamer en het toilet. De schone lucht wordt aangevoerd via ventilatieroosters. Zorg ervoor dat de ventilatieroosters altijd open staan in de ruimte waar mensen aanwezig zijn, anders is daar geen goede ventilatie. Laat het ventilatiesysteem altijd aan staan, behalve tijdens onderhoud of als er een calamiteit is waarbij je het advies krijgt om ramen en deuren te sluiten.

Als je je ramen gaat vervangen, zorg dan dat er ventilatieroosters aanwezig blijven in de woonkamer en de slaapkamers. De schone lucht stroomt daar naar binnen en onder de deuren door naar de badkamer, keuken en toilet, waar de lucht weer afgezogen wordt. Plaats geen ventilatierooster in badkamer, toilet en hal. Als je bijvoorbeeld in de badkamer een ventilatierooster zou plaatsen, ontstaat een soort ‘kortsluiting’. De schone lucht stroomt dan rechtstreeks van buiten de badkamer in en wordt daar weer afgezogen. Hierdoor wordt de lucht in de slaapkamers en woonkamer niet meer ververst. Lees meer over mechanische ventilatie.

 

Balansventilatie

Nieuwe woningen in Nederland hebben vaak balansventilatie. Je herkent het aan de ventielen in je hele woning: in de woonkamer, slaapkamers, keuken, badkamer en toilet. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan en blaast die via een buizensysteem de woonkamer en slaapkamers in. De vuile lucht wordt via een tweede buizensysteem afgezogen uit de keuken, badkamer en toilet. Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn in balans. Meestal zit er ook een warmte-terugwin unit in (wtw): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie een erg energiezuinig ventilatiesysteem. Bij balansventilatie zijn ventilatieroosters overbodig. Als je je ramen vervangt, hoef je dus geen ventilatieroosters aan te brengen. Zorg er wel voor dat er ramen zijn die open kunnen. Op die manier kun je de woning (bijvoorbeeld in de zomer) goed doorluchten. Lees meer over balansventilatie.

 

Ontdek wat voor ventilatiesysteem jij in huis hebt en hoe je het beter kunt gebruiken.