Warmtepomp en zonnepanelen in een buurt in Lochem

Warmtepompen

Een warmtepomp is een aardgasvrij (dus duurzaam) alternatief voor de-cv-ketel. In de meeste gevallen is het aanschaffen van een warmtepomp de laatste stap in het verduurzamen van een huis.


Hieronder informatie over de warmtepomp, verdeeld in drie verschillende thema's.

Volledig elektrische warmtepomp: voorwaarden

Het water dat een warmtepomp door de verwarmingsleidingen pompt, is 35 tot 55 graden (bij een cv-ketel is dat 60 tot 70 graden). Daarom wordt dit ook wel lage-temperatuurverwarming genoemd. Om je huis aangenaam warm te kunnen krijgen, zal het dus goed geïsoleerd moeten zijn. Daarnaast moeten de radiatoren voldoende warmte kunnen afgeven.

 

Goed geïsoleerd huis

Voor lage-temperatuurverwarming moet je overal in je huis íéts van isolatie hebben en gemiddeld moet de isolatie goed zijn. Kort gezegd: je huis moet minimaal energielabel C hebben. Voor de isolatie geldt:

  • Dak: 13 cm of meer (8 tot 10 cm is redelijk)
  • Vloer: 13 cm of meer (8 tot 10 cm of thermokussens is redelijk)
  • Spouwmuurisolatie (is die later, dus na de bouw aangebracht, dan is die matig)
  • Glas: HR++ is goed, triple glas is uitstekend, gewoon dubbel glas is matig

Is je huis vóór 2000 gebouwd, dan zul je de isolatie goed moeten checken en waar nodig aanpassen. Huizen die tussen 2000 en 2010 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerd. Huizen gebouwd na 2010 zijn uitstekend geïsoleerd.

Twijfel je? Doe dan de eerstvolgende winter de verwarmingstest van MilieuCentraal.

 

Geschikt verwarmingssysteem (radiatoren e.d.)

Omdat het water in het verwarmingssysteem kouder is dan bij de cv-ketel op aardgas, is het belangrijk dat de verwarmingselementen genoeg vermogen hebben. De verwarming moet de warmte optimaal kunnen afgeven. Radiatoren zonder lamellen of met slechts één lamel ertussen zijn daarom niet geschikt. Je kunt het vermogen van je verwarmingssysteem op verschillende manieren vergroten.

Soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn te verdelen in twee hoofdgroepen:
1. de hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel op aardgas,
2. de volledig elektrische warmtepomp die in zijn eentje het huis verwarmd én voor het warme water in de keuken en badkamer zorgt. Hiervan bestaan verschillende soorten.

 

Behalve een soortnaam heeft de warmtepomp ook een naam die gebaseerd is op de werking ervan. Het eerste deel van de naam geeft dan de bron aan waaruit de warmtepomp de warmte haalt (lucht, bodem, water). Het tweede deel van de naam geeft het middel aan waaraan de warmtepomp de warmte afgeeft (altijd water). Een lucht/waterwarmtepomp bijvoorbeeld haalt warmte uit de omgevingslucht en geeft dat af aan het water in het verwarmingssysteem.

 

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt bij, zodra het buiten koud wordt of als je huis snel moet worden verwarmd. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor het water in de warmwaterkranen.

 

Het apparaat

Een hybride warmtepomp heeft een binnen- en een buitenunit. De binnen-unit hangt bij de cv-ketel en is half zo groot. De buiten-unit is een ventilator, die lijkt op een airco. De buiten-unit maakt geluid. Door de unit slim te kiezen en te plaatsen kun je geluidsoverlast voorkomen of beperken met deze tips.

 

Wanneer aanschaffen

Je huis: Is je huis niet of matig geïsoleerd zijn (energielabel D of minder), dan is een hybride warmtepomp heel geschikt. Je huis is dan vóór 1992 gebouwd en heeft geen isolatie, slechts hier en daar isolatie en/of de bestaande isolatie is matig.

Bedenk dat hoe minder de cv-ketel hoeft bij te springen, des te voordeliger het zal zijn. Het gasverbruik kan wel met 60% worden verlaagd.

Je cv-ketel: Is die jonger dan 5 jaar, plaats er dan een hybride warmtepomp bij. Is je cv-ketel 12 jaar of ouder, denk dan vast na over een nieuwe cv-ketel met hybride warmtepomp. Of verbeter de isolatie van je huis dusdanig, dat je voor een volledig elektrische warmtepomp kunt gaan.

 

Kosten (subsidie) en besparingen

Met een hybride warmtepomp kun je tot 60% minder aardgas verbruiken. Dit percentage hangt (vanzelfsprekend) af van de isolatie van je huis. MilieuCentraal geeft een overzicht van niet alleen de kosten (en subsidie), maar ook van de besparingen bij verschillende soorten huizen en verschillende gradaties van isolatie.

 

Volledig elektrische warmtepomp

Dit wordt ook wel de all electric warmtepomp genoemd. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem. Hiervoor verbruikt hij stroom. 1 kWh elektriciteit zet hij om in 1,7 tot 5 kWh warmte in huis (bij een HR-ketel is dat maar 0,98 kWh). Een prachtig, duurzaam alternatief voor je cv-ketel dus.

Maar let op: je huis inclusief het verwarmingssysteem moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit heeft alles te maken met de lagere temperatuur van het water in de verwarming (35-55 graden), dan je gewend was bij een cv-ketel op aardgas 70-80 graden).

 

Soorten

De meest gangbare soort is de lucht/waterwarmtepomp, die de warmte dus uit de omgevingslucht haalt en afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem. Dit is een warmtepomp met een buitenunit. Er zijn echter nog andere soorten. MilieuCentraal geeft een volledig overzicht van alle soorten, inclusief hun voor- en nadelen.

Warmtepomp - bodemwarmte

Een warmtepomp die zijn warmte uit de aardbodem haalt (op een diepte van 100 tot 200 m) is een mooie, maar wat duurdere optie voor de verwarming van je huis. Naast het nadeel van de hogere investeringskosten heeft een aardwarmtepomp ook voordelen:

 

Een bodemwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem, op tientallen meters diepte. Daarvoor worden met een speciale machine één of meer diepe, smalle gaten (tot 15 cm doorsnee) in de grond geboord. Dit is de reden waarom de investeringskosten hoger zijn.
De bodemwarmtepomp heeft ook voordelen:

  • Hij gaat langer mee dan een buitenunit voor een luchtwarmtepomp.
  • Hij verbruikt minder energie, je bespaart dus meer dan met de buitenlucht als bron. Reden: als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodembron bijna gelijk.Je hoeft dan niet extra elektriciteit te verbruiken voor aanvullende warmte.
  • Een bodembron zie je niet en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
  • Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen; daardoor gaat hij ’s winters ook zuiniger verwarmen.

MilieuCentraal geeft een overzicht van de soorten warmtepompen die er zijn.