Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

helpende hand bij besparen

Persoonlijke hulp bij energie besparen

Vind je het ingewikkeld om te bepalen wat jij het best kunt doen om energie te besparen? Heb je problemen bij bepaalde klusjes? In de gemeente Lochem zijn verschillende soorten hulp beschikbaar.


Klusjes: de energieconciërge

In Lochem zijn energieconciërges vrijwilligers die mensen helpen bij het aanbrengen van isolatiemateriaal. Denk aan klusjes zoals het aanbrengen van radiatorfolie of het plaatsen van een waterbesparende douchekop. De kosten van een energieconcierge bedragen € 5,00 per uur, met een maximum van € 20,00, zowel voor leden als niet-leden van LochemEnergie. Een pakket met ‘kleine maatregelen’ kost gemiddeld € 60,00. De energieconcierges van LochemEnergie en SWL werken samen om zoveel mogelijk huishoudens in Lochem te bereiken. Kijk ook op de pagina van onze energieactie ‘Energierekening onbetaalbaar’ om te lezen of je in aanmerking komt voor gratis hulp.

Bij burgercoöperatie LochemEnergie kun je de hulp van een energieconciërge aanvragen.

 

Inzicht: de energiecoach

Een energiecoach kun je telefonisch allerlei vragen stellen over besparen op je energieverbruik. Een energiecoach kan ook bij je thuis komen. Daar kan hij of zij ter plekke jouw woonsituatie bekijken en tips geven. Voorafgaand aan dit huisbezoek krijg je toegang tot een zogenoemd Hoomdossier. Met dit digitale dossier breng je de huidige staat van je huis in kaart: hoe zijn je ramen, muren, vloeren en dak geïsoleerd? De energiecoach kan je hierbij helpen. En na afloop kunnen jullie samen bepalen met welke (isolatie)maatregelen je de meeste winst kunt behalen. De coach weet ook veel over bijvoorbeeld zonnepanelen (op je eigen of andermans dak) en over warmtepompen.

Bij burgercoöperatie LochemEnergie kun je de hulp van een energiecoach aanvragen. Een telefonisch gesprek is gratis. Een huisbezoek incl. Hoomdossier is voor leden gratis, niet-leden betalen € 35.

 

Professioneel advies: de energieadviseur

Een energieadviseur is een onafhankelijke professional die niet voor een leverancier of isolatiebedrijf werkt. Hij (of zij) verkoopt geen energiebesparende maatregelen. Hij bekijkt bij jou thuis wat wenselijk en mogelijk is. Die maatregelen legt hij vast in een rapport. Per maatregel kun je dan de kosten bekijken en de hoeveelheid energiebesparing en wooncomfort die de maatregel zal opleveren.

Je kunt energieadviseurs vinden via hun brancheorganisatie FEDEC (zoek op Maatwerk energieadvies) of via het Centraal Register Techniek. Een advies kost geld. Daarom is het verstandig om 2 of 3 offertes te vragen. Geef van tevoren duidelijk aan waarover je advies wilt: over isoleren en/of energie opwekken en/of verwarmen zonder gas en/of begeleiding bij het uitvoeren van de maatregelen. Reken bij een volledig Energie Prestatie Advies (EPA) op een bedrag tussen € 450 en € 750. Een deel-advies zal goedkoper zijn. Adviseur mogen overigens zelf hun prijs bepalen.

Zolang er geld in de pot zit wordt een energieadvies aan huis volledig door de gemeente Lochem vergoed met een subsidie via bijgaand formulier.

LochemEnergie biedt ook professionele energieadviseurs aan. Zij geven uitsluitend advies over isoleren. Kosten: € 200 voor leden en € 250 voor niet-leden. Je kunt hier de hulp van deze energieadviseur aanvragen.