2 kleine windmolens

Kleine windmolen bij huis

Een van de mogelijkheden om bij huis duurzame energie zelf op te wekken is het plaatsen van een kleine windmolen. Zorg wel dat je voldoet aan alle wettelijke eisen en let op of je je investering wel terugverdient.


Regelgeving

Overweeg je om voor je eigen elektriciteitsverbruik een windmolen neer te zetten, dan is het verstandig om de voorwaarden van de gemeente Lochem te kennen, want wellicht kan of mag het niet in jouw omgeving. In de gemeente Lochem mogen kleine windturbines met een maximale ashoogte van 33 meter en maximale tiphoogte van 45 meter in het buitengebied en op bedrijventerreinen worden geplaatst. Voor windmolens zonder wieken geldt een maximale hoogte van 33 meter. Alle eisen en voorwaarden die de gemeente stelt, staan in het beleidskader Kleinschalig wind. Het beleid geldt ook voor mini-windturbines of wokkels tot een hoogte van 5 meter boven op het gebouw.

Wil je een windmolen plaatsen, dan kan de gemeente Lochem je verder helpen via het omgevingsloket.

 

Opbrengst

Lochem ligt in Nederland op een plek met de laagste gemiddelde windsnelheid (3,5m/s, zie kaart). Deze lage snelheid betekent dat een kleine windmolen weinig energie oplevert (in vergelijking met eenzelfde windmolen aan de kust) en dus ook minder energie/geld oplevert. De verwachting is dat je een windmolen in Lochem niet in 15 jaar (de technische levensduur van een windmolen) terugverdient. Pas als de windmolen een ashoogte heeft van minimaal 100 m, is de binnenlandse ligging van Lochem geen probleem meer.

En let op: ook een kleine windmolen maakt geluid en kan slagschaduw opleveren. Het is handig om je plannen met je buren te bespreken, zodat zij niet worden verrast. Bovendien kan de provincie ecologische voorwaarden aan een kleine windmolen stellen, zoals het (automatisch) kunnen uitzetten als er vogels in de buurt van de molen zijn. Stel jezelf dus goed op de hoogte van de verschillende eisen die worden gesteld, voordat je investeert.

 

Meer informatie

Op de website www.urbanwind.org is van alles te vinden over (kleine) windmolens. De verschillende typen, de opbrengsten, de kosten en vooral de terugverdientijd. Ook Milieucentraal biedt uitgebreide informatie over kleine windmolens.