Gasloos wonen

Aardgasvrij wonen

Om aardgasloos te kunnen wonen is het noodzakelijk dat je huis optimaal is geïsoleerd. In de stappen 1 en 2 van dit energieloket lees je hoe je dat doet. Bedenk daarna hoe je je huis zonder aardgas wilt verwarmen. Er zal ook een oplossing moeten komen voor het koken en het verwarmen van water met aardgas.


In Nederland zijn er zo’n 700.000 woningen die geen aardgas meer gebruiken. In 2030 moeten dat er zo’n 3 miljoen zijn. 9 op de 10 nieuwbouwwoningen wordt nu aardgasvrij opgeleverd. In Lochem is het aantal aardgasvrije woningen nog bescheiden, maar het groeit zeker.

Alternatieven voor koken, warm water en verwarmen woning

In de meeste woningen gebruiken we aardgas op drie manieren: voor het koken, het verwarmen van water en het verwarmen van het huis.

  • Om aardgasloos te koken vervang je het gasfornuis door een inductieplaat en de gasoven door een elektrische (hete lucht-)oven.
  • Om aardgasloos water te verwarmen kun je gebruik maken van zonnecollectoren, een warmtepomp, een elektrische boiler of een warmtepompboiler.
  • Om aardgasloos je woning te verwarmen kun je gebruik maken van een warmtepomp, elektrische verwarming, infrarood verwarming of verwarming met airco’s. In sommige gebieden bestaan experimenten met waterstof en biogas.

Onderaan de pagina geven we een aantal sites waar je hier meer informatie over kunt vinden.

Eerst isoleren

Een eerste stap richting aardgasloos wonen is het controleren of je huis optimaal geisoleerd is.  Immers, de energie die je daarmee bespaart, hoef je ook niet op te wekken. In geval van een warmtepomp heeft het verwarmingswater bovendien een lagere temperatuur dan je gewend was bij de cv op aardgas.

Warmtepompen

Voor het verwarmen van de woning is het gebruik van een warmtepomp een populair alternatief. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het water van een sloot of vijver. Met elektriciteit wordt die warmte verder opgestookt en vervolgens de woning in gestuurd. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met vloer-, wand- of plafondverwarming. De cv-radiatoren die in veel woningen te vinden zijn, zijn minder geschikt.

Wil je wel minder aardgas gaan gebruiken maar nog niet helemaal overstappen op aardgasloos verwarmen, dan is de hybride warmtepomp een goed alternatief. De hybride warmtepomp verwarmt je huis in het voorjaar en in het najaar. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt, ‘helpt de cv-ketel op aardgas mee’.

Waterstof

In sommige gevallen kan waterstof een mooie oplossing zijn als alternatief voor aardgas. In Lochem loopt een – inmiddels landelijk bekend – experiment met 12 woningen in Berkeloord waar in plaats van aardgas nu waterstof door de leidingen stroomt. De eerste resultaten laten zien dat deze innovatieve manier van verwarmen heel succesvol is. Het aanbod van (groene) waterstof is op dit moment echter nog te laag om deze oplossing op grote schaal toe te passen.

Aardgasvrij Laren - voor inspiratie

In Laren is tussen 2018 en 2021 onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om minder aardgas te gebruiken. Het bleek dat in alle huizen van Laren, of ze nu oud of jong waren, of goed of slecht geïsoleerd, oplossingen mogelijk waren. Investeren in een warmtepomp bleek voor veel huizen een goede oplossing. Daarnaast zijn er veel kansen onderzocht om in de toekomst het gasgebruik nog verder terug te dringen of helemaal gasloos te worden. Denk daarbij aan mogelijkheden zoals biogas, mestvergisting, een cv op waterstof of een kleinschalig warmtenet.

Meer informatie én inspirerende voorbeelden van hoe inwoners van Laren hun energieverbruik hebben verminderd, staan op aardgasvrijlaren.nl

Meer lezen?

Andere informatiebronnen waar veel informatie is te vinden over alternatieven voor aardgas: