Glasisolatie monument

Glasisolatie monument

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je welk glas er in je ramen zit. Nu overweeg je om ze (beter) te isoleren.


Kosten en besparing HR++ glas

Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, dan kost dat ongeveer € 3.900. Daar gaat de subsidie nog van af. Stel, je had overal dubbel glas, dan bespaar zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt). Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

 

Alternatieven voor HR++ of triple glas

Vaak zijn de kozijn van monumentale gebouwen niet geschikt om er dikke ruiten (HR++ of triple glas) in te zetten. Hieronder een aantal alternatieve mogelijkheden:

  1. Vacuümglas

Dit is de duurste optie (€ 450 per vierkante meter, inclusief plaatsing en btw). Het isoleert net zo goed als triple glas en beter dan monumentenglas. Het is dun en kan er desgewenst uitzien als oud glas. Er is ISDE-subsidie (€ 55 per vierkante meter) voor beschikbaar. Het is gehard glas, met een garantie van liefst 15 jaar en geen enkel risico op een thermische breuk. Op één van de glasplaten zit altijd een warmte reflecterende coating.

  1. Monumentenglas

Dit glas is er in een enkele en een dubbele variant. Het ziet eruit als oud glas. Kosten: tussen de € 250 en € 500. Er is geen ISDE-subsidie voor.

  1. Raamfolie

Dit is minder isolerend dan HR++ glas, maar wel goedkoper dan de hiervoor genoemde opties. Verwar het niet met anti-inkijk of reflecterende raamfolie die je zelf op ramen kunt plakken. Isolerende raamfolie moet door een speciaal bedrijf worden aangebracht.

  1. Achterzetramen

Heeft je huis oud, getrokken glas of glas-in-lood ramen, dan zijn achterzetramen een goede optie. Dit zijn ‘voorzet’ramen die je aan de binnenkant plaatst. Tip: zorg dat het achterzetraam kan scharnieren, dan kun je af en toe de ramen aan de binnenkant schoonmaken. Achterzetramen zijn ook verkrijgbaar met een HR-coating - voor een nog betere isolatie.

  1. Isolerende gordijnen of luiken

Denk aan bijvoorbeeld dubbele plisségordijnen met aluminiumcoating, houten binnenluiken of gecoate, lichtdichte gordijnen.

 

Specifieke vragen

Wil je zeker weten of je plannen in orde zijn? Heb je nog twijfels? Stel je vraag aan de monumentencoach van de gemeente Lochem, Martijn Haitink. Hij denkt graag met je mee:

Martijn Haitinkmonumentencoach@lochem.nl0573 - 289 262

Inspirerend zijn de nieuwsbrieven over het verduurzamen van) monumenten. Meld je hiervoor aan bij de gemeente Lochem voor Erfgoednieuws. Er is ook een mooi magazine met de titel 'Uw monument verduurzamen? Er kan meer dan u denkt'. Dit is af te halen op het gemeentehuis maar ook online te lezen.