Isolatie glas

Glasisolatie

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je welk glas er in je ramen zit. Nu overweeg je om ze (beter) te isoleren. Want isolatieglas helpt niet alleen tegen kou, maar houdt in de zomer ook hitte tegen. En het zorgt ervoor dat je huis geluidsarm wordt.


Kosten en besparing HR++ glas

Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, dan kost dat ongeveer € 3.900. Daar gaat de subsidie nog van af. Stel, je had overal dubbel glas, dan bespaar zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt). Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

 

Kozijnen

Voor je gaat nadenken over welk glas je wilt, is het goed om eerst de kozijnen te bekijken.

  1. Kijk hoe diep de sponningen zijn en of daar een dikkere ruit in past.
  2. Is de sponning niet diep genoeg, kijk dan of je hem dieper kunt (laten) uitfrezen. Het hout van je kozijn moet hiervoor natuurlijk wel dik genoeg zijn.
  3. Zijn optie 1 en 2 niet mogelijk, vervang dan het hele kozijn.

Let op: De kozijnen van draaiende ramen zijn vaak minder dik.

 

Glaskeuze

Over het algemeen kun je de volgende stelregels aanhouden:

  1. Zijn je kozijnen niet diep genoeg maar ga je ze niet vervangen, kies dan HR++ glas. Dit is vrijwel net zo duur als HR glas, maar isoleert beter.
  2. Ga je de kozijnen wel vervangen, kies dan triple glas. Dat isoleert verreweg het best.

 

Keurmerken

Voor glas: KIWA en KOMOVoor hout en klussen: MC

 

Draaiende ramen

Past HR++ glas niet in je bestaande draaiende ramen? Overweeg dan om er HR+ (of HR) glas in te plaatsen, al isoleert dat veel minder en krijg je er geen subsidie voor. Vraag je af of je alleen nieuwe draairamen wilt laten maken.Past dikker en dus zwaarder glas wel in je draaiende ramen, let dan op de scharnieren. Deze moeten vaak worden vervangen door sterkere.Mocht je besluiten om triple glas te combineren met andere glassoorten, dan kan het zijn dat er een verschil is qua kleur en lichtinval. Vraag daarom vooraf aan het glasbedrijf om het verschil te laten zien.

 

Kleine ruitjes of glas in lood?

Bestaat je raam uit kleine ruitjes met latjes ertussen? Overweeg dan om deze te vervangen door één grote ruit met roeden voor de ruitverdeling tussen de glasplaten in (in de zgn. spouw). Je kunt ook de roeden aan weerszijden op de ruit plakken, met op diezelfde plekken tussen de glasplaten aluminium strippen die voorkomen dat je tussen de roede aan de buitenkant en die aan de binnenkant heen kunt kijken  (dit heet Wienersprossen). Je ziet het verschil met kleine ruitjes nauwelijks, terwijl het goedkoper is én beter isoleert dan allemaal aparte kleine ruitjes met isolatieglas.

Het is ook mogelijk om glas in lood in het isolerende glas te plaatsen. Dan komt het tussen de glasplaten in.

 

Niet vergeten: ventilatie

Ga e het glas in je ramen vervangen of krijg je nieuwe kozijnen? Zorg dan ook voor voldoende ventilatie en laat roosters in het raam of kozijn plaatsen. Doe het meteen goed en ga voor roosters die op de winddruk reageren of de lucht naar boven afbuigen. Een andere vorm van ventilatie is natuurlijk ook goed.Lees meer over ventileren.

 

Lees meer over glasisolatie, bijvoorbeeld over hoeveel het vervangen van glas kost en hoeveel geld het oplevert. Ook vind je hier hulp bij het opvragen en beoordelen van offertes.