Vloerisolatie

Isoleren van de vloer

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je of en hoe je vloer is geïsoleerd. Nu ben je van plan om hem te isoleren.


Heb je een kruipruimte van minimaal 35 cm, dan kan de vloer aan de onderkant geïsoleerd worden. Dit geeft de beste isolatiewaarde. Heb je een te kleine kruipruimte (die je niet dieper kunt uitgraven), overweeg dan bodemisolatie en evt. isolatie bovenop de vloer. Heb je helemaal geen kruipruimte isoleer de vloer dan aan de bovenkant. 

Voorbeeld kosten en besparing

Om je een idee te geven: met het isoleren van de vloer in een gemiddeld hoekhuis bespaar je jaarlijks 130 kuub gas. Dat is € 160 tot € 390, afhankelijk van de gasprijs. Laat je het isoleren door een bedrijf uitvoeren, dan kost dat € 2300. Je kunt hier een subsidie van € 550 voor aanvragen. Doe je je het werk zelf, dan moet je op ca. € 900 materiaalkosten rekenen. Je kunt geen subsidie aanvragen.

Wel een kruipruimte

De beste isolatie bereik je door de onderkant te isoleren. Is je kruipruimte niet bereikbaar, probeer dan een luik er naartoe te maken. Is de kruipruimte niet hoog genoeg, kijk of hij kan worden uitgegraven. 

Je kunt het werk laten uitvoeren, maar als je een beetje handig bent (en niet claustrofobisch), kun je ook zelf de vloer aan de onderkant isoleren.   

Zorg ervoor dat:

  • de isolatie goed op elkaar, op de vloer(balken) en op de buitenmuren aansluit. De isolatie mag nergens kieren.
  • de isolatie een Rc-waarde heeft van minimaal 3,5. Heb of overweeg je vloerverwarming, kies dan voor een Rc-waarde van 5 (door het materiaal dat je kiest in de juiste dikte aan te brengen, bereik je de gewenste Rc-waarde).
  • de ventilatiegaten in de buitenmuur open blijven.
  • de buitenmuren ook geïsoleerd zijn, zodat je langs de randen van de vloer geen warmte verliest.
  • op de bodem een laag dampremmende folie van kunststof komt (liefst PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen). Zo blijft het isolatiemateriaal onder de vloer droog.

Staat er af en toe water in de kruipruimte, gebruik dan luchtkussenfolie (Mioteen KR4) of piepschuimchips (EPS).

Te weinig kruipruimte

Is de kruipruimte te laag, dan kun je isolatie op de bodem aanbrengen. Dit heeft wel minder effect dan vloerisolatie. Er zit namelijk nog lucht tussen de isolatie op de bodem en de vloer erboven. Hierdoor kan er nog altijd warmte via de vloer weglekken. 

Als isolatie kun je EPS-chips, EPS-korrels of -parels (bolletjes piepschuim)  of biofoamkorrels in de kruipruimte laten spuiten. Een dikke laag schelpen kan ook, al zorgen die er meer voor dat de ruimte droog blijft. Ze isoleren nauwelijks.

Meer informatie over bodemisolatie.

Geen kruipruimte

De isolatie hangt af van je ondervloer: is die van hout of beton? Bij een houten ondervloer kun je de planken weghalen en de onderkant isoleren (dit isoleert bijna net zo goed als isolatie onder de vloer). Een houten vloer aan de bovenkant isoleren kan alleen als er een droge, goede geventileerde (lage) kruipruimte aanwezig is. Anders is de kans op houtrot erg groot.

Een betonnen ondervloer kun je bovenop isoleren. Kies dan voor een niet te dikke laag isolatie die toch goed isoleert. Dek deze af met een 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen.

NB: Bedenk dat isolatie boven op de vloer gevolgen kan hebben voor je drempels, deuren en plinten. Bovendien geeft het meer gedoe (de vloer moet leeg, je krijgt meer rommel).

 

Matige isolatie verbeteren

Heb je wel isolatie onder de vloer, maar is die 5 tot 7 cm dik, dan kan er nog een flinke laag bij.

  • Zitten onder de vloer dampremmende materialen (bijvoorbeeld EPS piepschuim of ander hardschuim, geëxpandeerde kurk of een dunne laag thermokussens), dan kun je die aanvullen met hetzelfde materiaal.
  • Heb je damp-open materiaal onder de vloer (bijvoorbeeld glaswol, steenwol, hennep of vlasvezel) en is dat niet afgedekt met een dampremmende laag? Check dan of het materiaal nog wel in goede staat is. Is dat niet het geval, haal dan alles weg en breng een nieuwe, dikkere laag aan. Is het materiaal nog goed, vul het dan aan met hetzelfde materiaal. Sluit af met een dampremmende laag.

Tot slot: Breng een bodemfolie aan en zorg voor open ventilatiegaten.

 

Kelders

Kelders zijn over het algemeen gebouwd voor opslag. Voordeel van kelders is dat er natuurlijke koeling aanwezig is. Maar omdat ze zich onder de grond bevinden, kan er grond- en regenwater door de muren naar binnen dringen, met als gevolg vochtproblemen. Ook kan warme vochtige lucht gaan condenseren zodra die in aanraking komt met de koude muren.

Het beste wat je kunt doen is goed ventileren. Gebruik nooit aan de binnenkant vochtafsluitende verf of impregneer. Hierdoor kan het vocht opsluiten in de muur en zal het pleisterwerk of de verflaag van de muur worden gedrukt. Daarom is het isoleren van keldermuren in veel gevallen niet verstandig. Wel kun je natuurlijk het plafond isoleren.

Wil je de kelder toch als woonruimte gebruiken, laat je dan goed informeren over de beste isolatiemethode.

 

Meer informatie, o.m. over geschikte isolatiematerialen, offertes, en kosten en besparing.