Dak monument isoleren

Dak van een monument isoleren

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je of en hoe je dak is geïsoleerd. Je overweegt nu om het dak te isoleren. Goed idee, want als er geen of een slechte isolatie is levert dakisolatie de grootste energiebesparing op.


Gebruik je je zolder alleen als opslag, dan is het isoleren van de zoldervloer voordeliger. Voorwaarde is wel dat je de zolder tochtdicht af kunt sluiten met bijvoorbeeld een luik of deur. Gebruik je de zolder als woon- of werkruimte, isoleer dan het dak. Een schuin dak kun je aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren. Een plat dak isoleer je aan de buitenkant. 

 

Voorbeeld kosten en besparingen

Om je een idee te geven van de kosten-batenverhouding: Ga je van geen isolatie naar een goede dakisolatie, dan kun je in een gemiddeld hoekhuis zo’n 420 kuub gas per jaar besparen. Zo wordt je energierekening € 500 tot € 1250 lager (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt).  Als je het isoleren door een aannemer laat doen, dan kost dat gemiddeld € 4700. Je kunt echter € 1700 subsidie aanvragen. Doe je het werk zelf, dan kost het aan materialen circa € 1800. Je kunt geen subsidie aanvragen.

 

Heb je wel isolatie, maar is die matig?

Heb je al isolatie, maar is die matig (8 tot 10 cm dik)? Dan kun je de oude isolatie helemaal vervangen of een extra isolatielaag toevoegen. Dat kost net zoveel als wanneer je een niet-geïsoleerd dak gaat isoleren. De energiebesparing die het oplevert, is jammer genoeg wel minder. Toch zou je het wel moeten overwegen, omdat je met een warmtepomp of warmtenet in de toekomst je huis niet voldoende warm zult krijgen. En troost je, je gáát besparen en je wooncomfort neemt toe.

 

Schuin dak isoleren - aan de binnenkant

Bij een sporenkap (de dragende dakbalken lopen verticaal) kun je de isolatie tussen de sporen plaatsen. Span een dampdichte folie aan de binnenzijde van de isolatie om vochtproblemen te voorkomen. Breng daarna de afwerklaag aan (bijvoorbeeld houten delen op gipsplaten). Voorwaarde is wel dat de kap beschoten is (een laag planken of plaatmateriaal onder de dakpannen).

Je kunt het werk laten uitvoeren door een dakisolatiebedrijf, maar als je een beetje handig bent kun je het ook zelf doen. Lees dan meer over zelf je dak vanbinnen isoleren.

 

Zoldervloer isoleren

Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je evenveel energie als met het isoleren van het dak. Je hebt alleen minder materiaal nodig. In dezelfde gemiddelde hoekwoning ben je dan zo’n € 1200 kwijt.

Je kunt de klus zelf doen door op de zoldervloer isolatieplaten te leggen waarover je ook kunt lopen. Een andere optie is het aanbrengen van bijvoorbeeld glaswol of steenwol tussen de vloerbalken, waarna je er planken over vloerplaten overheen legt.Belangrijk: In beide gevallen moet je aan de warme kant van de isolatie (dus eronder) een dampremmende laag aanbrengen.

 

Schuin dak isoleren - aan de buitenkant

Dit zorgt voor een uitstekende isolatie. Want nadat de dakpannen eraf zijn gehaald, wordt de isolatie op het dakbeschot aangebracht, waar het niet wordt onderbroken door bijvoorbeeld dakbalken, gordingen of sporen. Deze methode verkleint bovendien de kans op schimmel en houtrot door condensatie. Eventuele historische constructies blijven aan de binnenkant zichtbaar. Na het aanbrengen van de isolatie gaan de pannen er weer op. Let op: bij sommige isolatiematerialen is het nodig om aan de binnenkant een dampremmende folie te plaatsen. Tot slot moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt, omdat het dak hoger (dikker) is geworden.

Wil je niet dat je dak hoger wordt (of mag dat niet), isoleer dan aan de binnenkant. Dit mag echter niet als daar een belangrijke historische constructie zichtbaar moeten blijven.

NB: Een goed moment om je dak van buiten te laten isoleren is als je nieuwe dakpannen nodig hebt of het dak gaat renoveren. 

 

Plat dak isoleren - aan de buitenkant

Een plat dak (ook van dakkapellen) aan de binnenkant isoleren geeft kans op vocht en houtrot. 

De isolatie aan de buitenkant komt onder of op de dakbedekking. De beste isolatie ontstaat als je eerst de dakbedekking weghaalt. Dan plaats je de isolatie met daarop waterdicht materiaal. Daar bovenop komt de nieuwe dakbedekking. De boeiboorden (randen buiten langs het dak) zullen  waarschijnlijk iets breder moeten worden. Dit kun je enigszins voorkomen door lang de zijkanten de isolatie iets dunner te maken.

NB: Zorg er altijd voor dat de dakrand voldoende hoog is (10 cm). Dit voorkomt dat bij een hevige regenbui water over de dakrand wegspoelt in plaats van door de regenpijp.

 

Specifieke vragen

Wil je zeker weten of je plannen in orde zijn? Heb je nog twijfels? Stel je vraag aan de monumentencoach van de gemeente Lochem, Martijn Haitink. Hij denkt graag met je mee:

Martijn Haitinkmonumentencoach@lochem.nl 0573 - 289 262

Inspirerend zijn de nieuwsbrieven over het verduurzamen van) monumenten. Meld je hiervoor aan bij de gemeente Lochem voor Erfgoednieuws. Er is ook een mooi magazine met de titel 'Uw monument verduurzamen? Er kan meer dan u denk'. Dit is af te halen op het gemeentehuis maar ook online te lezen.