VVE individueel verduurzamen

Individueel verduurzamen binnen een VvE

Woon je in een appartementencomplex waarbij je (verplicht) lid bent van de VvE, dan kun je niet zomaar je eigen appartement verduurzamen. Er gelden regels waarvan je meestal op de hoogte gesteld bent bij de aankoop van je appartement.


Wil je ideeën opdoen voor verduurzaming, geef dan op de startpagina van dit energieloket aan dat je een woningeigenaar bent.Wil je liefst direct aan de slag, kijk dan bij de zgn. Kleine maatregelen (gratis en/of goedkope maatregelen) in dit loket. Een groot deel daarvan zul je zonder toestemming van het VvE-bestuur kunnen uitvoeren.

Twijfel je of je toestemming nodig hebt of wil je ingrijpender maatregelen, doen dan altijd het volgende:

  1. Check de statuten: wat mag een individuele bewoner en waarover beslist het collectief in de VvE? Voorbeeld: Meestal mag je niet zonder toestemming zonnepanelen op het dak leggen, want de gehele gebouwschil wordt gezien als collectief eigendom.
  2. Spreek met het VvE-bestuur over je voornemens. Zijn er al collectieve plannen? En hoe passen jouw voornemens in het geheel?

Vaak betaal je een (maandelijks) bedrag voor het gezamenlijke onderhoud en de gezamenlijke servicekosten, een goede reden om het gesprek aan te gaan over collectieve verduurzaming van het gebouw. De ALV is hier een goede gelegenheid voor. Zie ook het plan van aanpak voor het collectief verduurzamen van een VvE.