Dakisolatie

Dak isoleren

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je of en hoe je dak is geïsoleerd. Je overweegt nu om het dak te isoleren. Goed idee, want als er geen of een slechte isolatie is levert dakisolatie de grootste energiebesparing op.


Gebruik je je zolder als woon- of werkruimte, isoleer dan het dak. Een schuin dak kun je aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren. Een plat dak isoleer je aan de buitenkant.Gebruik je de zolder alleen als opslag, dan is het isoleren van de zoldervloer voordeliger. Voorwaarde is wel dat je de zolder tochtdicht af kunt sluiten met bijvoorbeeld een luik of deur.

 

Voorbeeld kosten en besparingen

Ga je van geen isolatie naar een goede dakisolatie, dan kun je in een gemiddeld hoekhuis zo’n 420 kuub gas per jaar besparen. Zo wordt je energierekening € 500 tot € 1250 lager (afhankelijk van de energieprijs).  Als je het isoleren door een aannemer laat doen, dan kost dat circa € 4700. Je kunt echter € 1700 subsidie aanvragen. Doe je het werk zelf, dan kost het aan materialen ongeveer € 1800. Je kunt dan geen subsidie aanvragen.

 

Heb je wel isolatie maar is die matig?

Heb je al isolatie, maar is die matig (8 tot 10 cm dik)? Dan kun je de oude isolatie helemaal vervangen of een extra isolatielaag toevoegen. Dat kost net zoveel als wanneer je een niet-geïsoleerd dak gaat isoleren. De energiebesparing die het oplevert, is jammer genoeg wel minder. Toch zou je het wel moeten overwegen, omdat je met een warmtepomp of warmtenet in de toekomst je huis niet voldoende warm zult krijgen. En troost je, je gáát besparen en je wooncomfort neemt toe.

 

Schuin dak isoleren - aan de binnenkant

Je kunt kiezen voor een dikke lag glaswol of steenwol. Wil je niet zoveel ruimte verliezen, dan zijn er ook dunnere materialen. (Denk bij je materiaalkeuze ook aan de afwerking van de isolatielaag.)

Voordeel van isoleren aan de binnenkant is dat je dak hoger niet wordt. Aanpassing van je dakgoot zijn dan niet nodig.

Je kunt het werk kunnen laten uitvoeren door een dakisolatiebedrijf, maar als je een beetje handig bent kun je het ook zelf doen. Lees dan meer over zelf je dak vanbinnen isoleren.

 

Zoldervloer isoleren

Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je evenveel energie als met het isoleren van het dak. Je hebt alleen minder materiaal nodig. In een gemiddelde hoekwoning ben je zo’n € 1200 kwijt.

Je kunt de klus zelf doen door op de zoldervloer isolatieplaten te leggen waarover je ook kunt lopen. Een andere optie is het aanbrengen van bijvoorbeeld glaswol of steenwol tussen de vloerbalken, waarna je er planken of vloerplaten overheen legt.Belangrijk: Welke manier je ook kiest, aan de warme kant van de isolatie (dus eronder) moet je een dampremmende laag aanbrengen.

 

Schuin dak isoleren - aan de buitenkant

Aan de buitenkant isoleren zorgt voor een uitstekende isolatie. Want nadat de dakpannen eraf zijn gehaald, wordt de isolatie op het dakbeschot aangebracht, waar het niet wordt onderbroken door bijvoorbeeld dakbalken, gordingen of sporen. Ook is er ruimte voor een dikke laag. Na het aanbrengen van de isolatie gaan de pannen er weer op. Let op: bij sommige isolatiematerialen is het nodig om aan de binnenkant een dampremmende folie te plaatsen.Tot slot moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt, omdat het dak hoger (dikker) is geworden.

Een goed moment om je dak van buiten te laten isoleren is als je nieuwe dakpannen nodig hebt of het dak gaat renoveren. 

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de dakpannen laten spuiten of blazen. Deze manier van isoleren is minder effectief. Je zou het wel als na-isolatie kunnen gebruiken voor een dak dat wel maar matig is geïsoleerd.

 

Plat dak isoleren - aan de buitenkant

Het aan de binnenkant isoleren van een plat dak (ook van dakkapellen) geeft kans op vocht en houtrot. 

De isolatie aan de buitenkant komt onder of op de dakbedekking. De beste isolatie ontstaat als je eerst de dakbedekking weghaalt. Dan plaats je de isolatie met daarop waterdicht materiaal. Daar bovenop komt de nieuwe dakbedekking.

Als de dakbedekking nog goed is, kun je eventueel drukvaste, waterbestendige isolatieplaten op de dakbedekking leggen. Om te voorkomen dat deze wegwaaien leg je er tegels of een laag grind op. Deze methode isoleert echter minder goed.

NB: Afhankelijk van de dikte van de isolatie zullen de boeiboorden (de randen buiten langs het dak) verbreed moeten worden. Let op dat de dakrand altijd voldoende hoog is (10 cm). Dit voorkomt dat bij een hevige regenbui water over de dakrand wegspoelt in plaats van door de regenpijp.

 

Meer informatie over dakisolatie, o.m. over geschikte materialen en het vinden van bedrijven.