energielabel huis

Jouw huis: het energielabel

Een energielabel is niet slechts de vermelding van de labelklasse (A++++ t/m G), maar omvat ook alle informatie over de energieprestatie van je huis én de mogelijkheden tot verbetering. Met andere woorden: het energielabel geeft jou een richtlijn voor het verbeteren van je huis.


Sinds 1 januari 2008 moeten alle huizen in geval van verkoop een geregistreerd energielabel hebben. Een energielabel is 10 jaar geldig.

 

Voorlopige en definitieve energielabels

In 2015 kreeg iedere woning een voorlopig energielabel. Dit was slechts een inschatting van het te verwachten energielabel. De methode die hiervoor gebruikt werd, leidde nogal eens tot een verkeerd beeld. Daarom zijn de voorlopige energielabels inmiddels afgeschaft.

Of een huis een definitief energielabel heeft en zo ja, welke dat is, kun je vinden op energielabel.nl.

 

Energielabel en huis verkopen

Als je je huis gaat verkopen is het verplicht om de labelklasse te vermelden in advertenties. Op het moment van de overdracht moet je de pdf met het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Doe je dat niet, dan kun je in beide gevallen een boete krijgen.

Heeft je huis nog geen energielabel, laat dat dan registreren vóórdat je de woning te koop zet. Houd er rekening mee dat de aanvraag vanwege drukte langere tijd kan duren.

Lees op energielabel.nl, onder het kopje Energielabel registreren: zo doe je dat in welke 4 stappen jij een energielabel regelt voor je huis.