Huisscan

Jouw huis: hoe energiezuinig is dat

Voordat je je huis gaat verduurzamen is het goed te weten hoe de staat van je huis op dit moment is. Zo weet je in welke delen van je huis de meeste energie verloren gaat en waar je dus de grootste winst kunt behalen. Dit energieloket verwijst je naar twee gratis huisscans, persoonlijke hulp en manieren om de isolatie van je huis goed in kaart te brengen.


Huisscan

Op internet zijn er veel huisscans beschikbaar. Het komt nogal eens voor dat je na het invullen ervan ongevraagd wordt benaderd door commerciële bedrijven. Wij adviseren de huisscan van het Regionaal Energieloket en die van MilieuCentraal, een instelling van de rijksoverheid.

Zorg ervoor dat je de jaarafrekening van je energiemaatschappij bij de hand hebt. Verder wordt er o.a. gevraagd naar het bouwjaar en de oppervlakte van je huis en de isolatie. Kom je er niet uit? Kijk dan eens in de aankoopbrochure of het bouwkundig rapport van je huis.

Na de huisscan heb je een beter beeld van de plekken in je huis waar je de meeste energie kunt besparen. Maar misschien heb je de mate van isolatie een beetje gegokt. Hieronder volgen twee manieren om de isolatie van je huis nauwkeuriger in kaart te brengen.

 

Isolatie checken

Met de isolatie-zelfscan van MilieuCentraal krijg je een nog nauwkeuriger beeld van je huis. Tijdens het uitvoeren van de scan krijg je veel praktische tips voor het bepalen van de isolatie.

Desgewenst kun je ook de volgende filmpjes bekijken: 

Bij het in kaart brengen van je huis kan het ook helpen als je weet in welke bouwperiode je huis is gemaakt. LochemEnergie heeft hiervoor flyers beschikbaar. Ze helpen je om sneller de probleemplekken in je huis te vinden en te onderzoeken. In de bijlagen op deze pagina vind je ze digitaal. Heb je het liever op papier, dan kun je ze op het kantoor van LochemEnergie gratis afhalen.

 

Hulp 

Energiecoach van LochemEnergie

Je kunt de staat van je huis ook in kaart brengen aan de hand van het  digitale Hoomdossier van LochemEnergie. Dit vul je zo veel mogelijk zelf in. Kom je er niet uit, dan kun je de hulp van een energiecoach aanvragen. Op basis van het ingevulde Hoomdossier kan hij (of zij) ook helpen bij het bepalen van jouw vervolgstappen. Hiervoor zal hij je thuis bezoeken (kosten: € 35, voor leden LochemEnergie gratis). Vind je een bezoek aan huis niet nodig maar wil je gewoon een paar vragen stellen, dan is een telefonisch gesprek met een energiecoach gratis.

Lees meer over de energiecoaches van LochemEnergie en vraag een huisbezoek incl. Hoomdossier aan of een gratis telefonisch gesprek.

 

Regionaal Energieloket

Ook bij het Regionaal Energieloket kun je terecht voor gratis telefonisch advies.

 

Bijlagen