Energie besparen met buisisolatie

Goedkoop en snel besparen

- Met energiebesparende materialen
De volgende materialen zijn niet al te duur en geven snel resultaat. Je hebt er geen toestemming voor nodig van een eventuele verhuurder. Kijk echter uit met zelfklevende materialen: voorkom dat je verf lostrekt zodra je ze weer wilt verwijderen. En heb je hulp nodig? Vraag een energieconciërge.


WarmwaterkranenHet verbruik van warm water vraagt veel energie. Probeer er dus op te besparen. Je kunt er de volgende materialen voor gebruiken:

  • Een waterbesparende douchekop. Door op warm water te bezuinigen bespaar je niet alleen water maar ook veel energie. Onderaan deze pagina vind je de lijst van MilieuCentraal van goede waterbesparende douchekoppen.
  • Een perlator of een waterbegrenzer (doorstroombegrenzer) op de kraan. Een perlator is een mondstukje aan de kraan dat extra lucht toevoegt aan het water, waardoor het lijkt alsof er meer water uit de kraan komt. Hiermee bespaar je niet alleen op water maar het zorgt ook voor meer comfort.De waterbegrenzer is een ring van kunststof en rubber die je in de kraan plaatst. Hierdoor neemt de doorstroomsnelheid van het water omlaag af. Standaard is een doorstroom van 10 tot 15 liter per minuut, maar bij een wastafel is 6 liter voldoende en in de keuken is dat 10 liter.Tip: Test eerst jouw kraan. Zet een emmer onder de kraan en draai de kraan een minuut helemaal open. Kijk hoeveel liter water er in de emmer zit.
  • Een thermostaatmengkraan. Doordat hiermee de watertemperatuur goed en snel instelbaar is, verlies je minder warm water tijdens het instellen van de juiste temperatuur.NB: Het vervangen van een mengkraan is geen eenvoudige klus.
  • Een douchetimer. Die helpt je om niet te lang te douchen.

 

Lampen

  • Gebruik overal led-lampen. Al is je halogeen- of gloeilamp nog niet kapot, het loont om hem nu al te vervangen door een led-lamp. Bij een halogeenlamp blijft de transformator ook nog eens stroom verbruiken terwijl de lamp uit is.Tip: Vind je het te duur om alle lampen in één keer te vervangen, begin dan met de lampen die het meest branden.
  • Vergeet je vaak om het licht in de gang of op de trap uit te doen? Denk dan eens aan verlichting met een bewegingssensor.

 

Centrale verwarming

Door het gebruik van je cv aan te passen kun j veel energie besparen. Onderstaande materialen helpen je daarmee.

  • Een thermostaatknop op je radiator. Zo kun je per ruimte de temperatuur regelen. Voorbeeld: met de knop op stand 3 gaat de radiator dicht zodra in de kamer een temperatuur van 20 graden is bereikt. Nog een voordeel van de thermostaatknop: je voorkomt dat de radiator in de ruimte waar je zelden komt, ’s winters bevriest.Thermostaatknoppen worden ook wel thermostatische radiatorkranen genoemd.Let op: Plaats thermostaatknoppen niet in de ruimte waar zich de thermostaat bevindt. Het plaatsen van thermostaatknoppen is niet eenvoudig.
  • Een klokthermostaat. Hiermee kun je instellen hoe laat de verwarming aan- en uitgaat. Je kunt er dus voor zorgen dat je huis al warm is zodra je opstaat of thuis komt, maar je kunt niet meer vergeten om de verwarming op tijd laag te draaien.Vaak kun je de tijden per dag programmeren. Je kunt voor het weekend dus andere tijden instellen dan voor werkdagen. En is je dagritme een keer anders dan normaal, dan kun je de automatische instelling uitschakelen.NB: Hang een klokthermostaat op ooghoogte. Hang hem niet op een koude muur, in de zon, bij een raam of deur, of boven een radiator. 
  • Een slimme thermostaat. Er zijn verschillende soorten te koop, met verschillende functies. Welke van die functies voor jou belangrijk zijn, hangt af van je wensen en woonsituatie. MilieuCentraal helpt je op weg bij het kiezen van een slimme thermostaat.NB: Als je zelf al zuinig met je verwarming omgaat (al of niet met een klokthermostaat) of als je huis goed geïsoleerd is, dan zal een slimme thermostaat weinig extra besparing opleveren maar wel gebruiksgemak.

 

Pompschakelaar vloerverwarming

  • Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend. Mét schakelaar draait de alleen als het nodig is en dat bespaart energie. 
  • Nog energiezuiniger is het om een oude onzuinige pomp te vervangen door een zuinige moderne pomp inclusief pompschakelaar.

 

Radiatoren

  • Gebruik radiatorfolie

Gebruik het achter radiatoren die voor een buitenmuur of raam staan. Meestal wordt de standaardfolie gebruikt. Er is ook een (iets duurdere) variant die aan één kant wit is, waardoor hij minder opvalt.Breng de folie achter op de radiator zelf aan of op de muur achter de radiator. Aanbrengen op de radiator gaat heel gemakkelijk met magneetjes of magneetband. Natuurlijk kun je de folie er ook op plakken met dubbelzijdig tape. Op de muur moet de radiatorfolie worden geplakt (met dubbelzijdig tape).NB: Ook als je radiatoren hebt met ribbels, kun je radiatorfolie aanbrengen – met magneetjes. Kijk hier hoe je dat doet.

Isoleer een convectorput ook. Als je een kruipruimte hebt, dan kun je de convectorput aan de buitenkant inpakken met isolerend materiaal. Aan de binnenkant kun je de convectorput isoleren met de radiatorfolie, die je desnoods alleen plakt op de stukken die je niet vanuit de kamer kunt zien. Je kunt ook radiatorfolie gebruiken die aan één kant wit is.

  • Gebruik vensterbankfolie

Direct onder de vensterbank komt ook nogal eens kou je huis binnen. Dit kun je voorkomen door vensterbankfolie aan te brengen.

  • Gebruik radiatorventilatoren

Zodra de verwarming begint te branden, gaat een radiatorventilator automatisch draaien. Hierdoor verspreidt de warme lucht zich sneller. De kamer is dus sneller warm waardoor je minder energie verbruikt. Hierdoor is het ook mogelijk om de temperatuur van je verwarmingswater lager in te stellen.Een radiatorventilator hecht je met magneetjes onder de radiator. In een convectorput plaats je de  ventilator bovenop de radiator. Een radiatorventilator moet worden aangesloten op een stopcontact. Gelukkig verbruikt hij maar weinig stroom (een paar kW per jaar). Radiatorventilatoren maken wel een beetje geluid. Ben je daar gevoelig voor, probeer er dan eerst een uit.Nederlandse merken zijn: Speedcomfort, Heatfan en Climatebooster.NB: Heb je een warmtepomp en gewone radiatoren, dan zijn radiatorventilatoren ook een uitkomst. Je verwarmt immers je huis met water dat al een lagere temperatuur heeft.

 

Tocht vinden en verhelpen

Tocht kun je op allerlei plekken in huis tegenkomen. Maak voordat je aan de slag gaat, een rondje door het huis en check: de ramen die open kunnen, deuren, kozijnaansluitingen met de muur, en vloeren. Vergeet daarbij de zolder en/of vliering niet. Controleer tevens het hang- en sluitwerk. Zorg dat dit perfect sluit voordat je de tochtwering aanbrengt. Kijk ook naar de doorvoeren van water-, gas-, cv- en elektriciteitsleidingen, met name de doorvoeren naar de kruipruimte. Vergeet daarbij de meterkast en het gootsteenkastje niet.Vaak is maar al te duidelijk waar de tocht vandaan komt. Kun je de plek echter niet vinden, maak dan je hand nat. Die wordt zo gevoeliger voor koude. De bron van de tocht kun je ook opsporen met de vlam van een aansteker of een kaars, die zal gaan wakkeren bij tocht. Anderen manieren om tocht op te sporen zijn:- Infrarood warmtefoto’s – De energiecoaches van LochemEnergie beschikken over infraroodcamera’s en hebben een cursus gevolgd om de warmtebeelden goed te kunnen lezen.- Blower doortest – Heb je een nieuwbouwwoning of een volledig gerenoveerd huis dat je wilt checken op kieren en naden? Dan kun je met een ventilator die tijdelijk rook in je huis blaast luchtlekken opsporen. Let op: deze test is duur.

Tochtwerende materialen – Er zijn heel wat verschillende materialen om kieren en naden mee te dichten. MilieuCentraal geeft heel praktische informatie over tochtband, elastische kit, tochtborstels etc. Een extra tip: ga je zelfklevend materiaal gebruiken, zorg er dan voor dat de verflaag vastzit en vetvrij is gemaakt met wasbenzine of spiritus.Tip: Heb je niet veel kluservaring? Kijk dan eens of je op YouTube een filmpje kunt vinden over jouw klus. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit filmpje over het aanbrengen van diverse tochtwerende materialen.

Let op: Vergeet niet te ventileren! Als je alle naden en kieren heb afgedicht is het belangrijk dat je ventileert. De lucht in huis moet regelmatig worden ververst om de vorming van condens en fijnstof te voorkomen. Zet ramen en deuren iedere dag 10 minuten open of gebruik, als je ze hebt, ventilatieroosters en afzuigventilatoren. Let vooral op de badkamer, de keuken en ruimtes waar je met meerdere mensen bent. Meer informatie over ventileren vind je elders in dit energieloket.

 

Warmwaterleidingen

Isoleer leidingen waar warm water doorheen loopt. Dit zijn dus de leidingen van de centrale verwarming en warmwaterleidingen naar kranen. Er zijn diverse soorten buisisolatie te koop. In dit filmpje is te zien welke er zijn en hoe je het aanbrengt.Let op: Isoleer de cv-buizen niet in verwarmde ruimtes, omdat ze die ruimte gewoon mee verwarmen. Isoleer ook niet de drinkwaterleidingen, om risico op legionella te voorkomen.

 

Ramen

De isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas kun je verbeteren met kozijnfolie en raamfolie. Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen en kost zo’n € 2,50 per m2. Je kunt het met dubbelzijdig plakband rechtstreeks op het kozijn plakken, waarna je het met een föhn strak spant (zie filmpje). Je kunt ook een los frame maken waar je aan beide kanten kozijnfolie tegenaan plakt. Dit frame zet je dan voor het raam, waardoor je twee isolerende luchtlagen krijgt (zie filmpje).Breng de folie zonder luchtlekken aan. Idealiter ontstaat er tussen het glas en de folie een stilstaande luchtlaag van 1,5 cm dik. Bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil en gaat het isolerende effect verloren. Kozijnfolie kan enkele winters meegaan.NB: Er bestaat ook raamfolie, dat aan de binnenkant op het glas wordt geplakt. Dit is echter bijna net zo duur als HR++ glas maar het isoleert veel minder. Soms kiezen eigenaren een monumentaal huis hiervoor. Raamfolie tegen inkijk of tegen zon heeft geen enkele isolerende waarde.

 

Deuren

Als jij (of een gezinslid) regelmatig de deuren vergeet dicht te doen, zorg er dan voor dat dit automatisch gebeurt. Plaats deurdrangers (meestal bovenaan de deur) of deurveren (op of naast het scharnier).

 

(Extreem) koude buitenmuren

  • Hang een lichtdicht gordijn iets vóór de muur, van het plafond tot op de vloer Zo ontstaat er een kleine ‘spouw’ en een ‘wandje’ die de kou beter tegenhouden.

 

Koude vloeren

  • Zit je graag op kousenvoeten op je bank of stoel, maar is de vloer zo koud? Leg er dan een vloerkleed voor met isolerende folie eronder. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het kleedje naast je bed of op de badkamer.

 

Energieconciërge

Vraag de hulp aan van een energieconciërge bij LochemEnergie. Deze vrijwilliger zal je gratis helpen bij het aanbrengen van de energiebesparende materialen. En kan je advies geven over wat er misschien nog meer mogelijk is voor jou.