cv-ketel

Cv-ketel

Je kunt energie besparen door de temperatuur te verlagen van het water dat naar de radiatoren stroomt. Heb je een combiketel dan kun je ook de temperatuur verlagen van het zogenoemde tapwater dat naar de douche en andere warmwaterkranen gaat (let wel goed op de verschillen in temperatuur). Daarnaast is onderhoud belangrijk.


Temperatuur van water voor radiatoren

Heb je een HR-ketel, dan moet de temperatuur van het water dat teruggaat naar de ketel, de zgn. retourtemperatuur, lager zijn dan 55 °C. Alleen dan werkt de ketel zoals hij bedoeld is: met een hoog rendement.

Is dat niet het geval, dan kun je de temperatuur van het water dat naar de radiatoren toe gaat, de aanvoertemperatuur, lager instellen. Dat bespaart sowieso energie. Op de website zetmop60.nl vind je voor iedere CV-ketel een korte instructievideo. (Tip: Verlaag de temperatuur in stappen. Ervaar in de dagen na elke stap of je huis nog steeds goed verwarmd wordt.)

In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is een temperatuur van 50 of 60 °C vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 °C warm krijgen. Check in dit laatste geval wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.

Door de lagere temperatuur van het water in de radiatoren zal je huis minder snel op temperatuur komen. Je zou daarom de instellingen van de schakelklok op je thermostaat iets kunnen bijstellen, zodat de verwarming ’s morgens iets eerder aangaat. Je kunt ook radiatorventilatoren plaatsen. Deze apparaatjes verbruiken weinig stroom en zorgen ervoor dat de warmte sneller wordt afgestaan aan de omgeving. Je kunt ze eenvoudig met magneetjes onder de radiator vastklikken.

NB: Moderne cv-ketels hebben een modulerende functie. Dit betekent dat ze zelf automatisch de optimale aanvoer- en retourtemperatuur regelen.

 

Nieuwe ketel

In het water dat door de radiatoren stroomt, zitten vaak kleine ijzerdeeltjes die het gevolg zijn van roest. Het leidingwater is dan zwart. De roestdeeltjes kunnen verstoppingen veroorzaken in de leidingen en leiden in onderdelen van de ketel tot extra slijtage. Voor ca. € 190 kun je een vuilafscheider of filter met magneet in de retourleiding laten plaatsen.

Om dezelfde reden is het ook verstandig om de cv-leidingen en -radiatoren door te spoelen en het water te verversen voordat de nieuwe ketel wordt aangesloten.

 

Temperatuur van water voor douche en kranen

Heb je een combi-ketel die ook water levert voor de douche en andere kranen, dan zou deze temperatuur misschien ook verlaagd kunnen worden. Bijvoorbeeld van 80 naar 60 °C. Pas echter op: de temperatuur mag beslist niet onder de 60 °C komen in verband met de kans op Legionella.

 

Ecostand

Een combi-ketel heeft voor warm water een comfortstand en een ecostand. In de comfortstand heb je sneller warm water, maar verbruikt de ketel wel meer gas. Gebruik je overdag meestal geen warm water, bijvoorbeeld omdat je dan buitenshuis werkt, dan kun je energie besparen door de ecostand te gebruiken. Dit scheelt zo’n 15 m3 gas per jaar. Gebruik je overdag de warmwaterkraan regelmatig, dan bespaart de ecostand minder. Afhankelijk van de ketel die je hebt, kan het 5 tot 30 seconden langer duren dan normaal voordat je warm water hebt. En al bespaar je dan wat gas, het kost wel extra water.

 

Onderhoud

Laat je ketel eens per twee jaar nakijken. Is hij acht jaar of ouder, laat het dan elk jaar doen. Zo functioneert de ketel optimaal en zal hij langer meegaan.