Muur monument

Buitenmuur monument isoleren

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je of en hoe je buitenmuren zijn geïsoleerd. Je overweegt nu om ze te isoleren.


Mogelijkheden

De buitenmuur van een monument mag nooit aan de buitenkant worden geïsoleerd. Een spouw mag je wel isoleren.Als er geen sprake is van monumentaal tegelwerk, schilderingen of andere hoogwaardige afwerkingen op de binnenmuur, mag je aan de binnenkant een voorzetwand plaatsen.

 

Let op:

  • Zorg altijd voor goede ventilatie.
  • Isoleer op de juiste manier. Breng, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, dampremmende folie aan de binnenkant aan, op de isolatie. Anders kunnen door inwendige condensatie bijvoorbeeld de balkkoppen gaan rotten in de muur.

 

Voorbeelden van voorzetwanden

  • Een regelwerk met daartussen isolatie. Op het regelwerk gipsplaat of fermacell.
  • Harde isolatieplaten rechtstreeks op de muur, met een afwerking van stucwerk of gipsplaat. Zorg ervoor dat de muur en platen perfect op elkaar aansluiten en voorkom warmtelekken.

 

Elders op dit energieloket staat meer informatie over voorzetwanden en spouwmuurisolatie.

 

Specifieke vragen

Wil je zeker weten of je plannen in orde zijn? Heb je nog twijfels? Stel je vraag aan de monumentencoach van de gemeente Lochem, Martijn Haitink. Hij denkt graag met je mee:

Martijn Haitinkmonumentencoach@lochem.nl0773 - 289 262

Inspirerend zijn de nieuwsbrieven over het verduurzamen van monumenten. Meld je hiervoor aan bij de gemeente Lochem voor Erfgoednieuws. Er is ook een mooi magazine met de titel 'Uw monument verduurzamen? Er kan meer dan u denkt'. Dit is af te halen op het gemeentehuis maar ook online te lezen.