Isoleren buitenmuur

Buitenmuren isoleren

Als je je huis in kaart hebt gebracht tijdens stap 1 van het Stappenplan, dan weet je of en hoe je buitenmuren zijn geïsoleerd. Nu overweeg je om ze te isoleren, aan de binnen- of aan de buitenkant. Heb je een spouwmuur met een ruimte van 4 tot 6 cm tussen de buiten en binnenmuur, dan kun je die laten isoleren of bijvullen.


Isoleren aan de buitenkant

Voordelen

 • Je isoleert de hele buitengevel, dus een evt. bovenverdieping wordt ook gedaan.
 • Je werkt de isolatielaag af met steenstrips, stucwerk of een gevelbekleding van hout, kunststof of cementplaten. Dat geeft je huis weer een nieuwe, frisse uitstraling.
 • Je kunt de isolatielaag zo dik maken als je wilt. Met deze isolatie bespaar je dan ook de meeste energie. Voorbeeld: Een gemiddelde hoekwoning bespaart zo’n 530 m3 gas, waardoor je energierekening jaarlijks € 650 tot € 1600 zal dalen (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt). Je wooncomfort neemt toe en je huis wordt meer waard.

Nadelen

 • Het is duur. Het laten isoleren van een gemiddelde hoekwoning door een aannemer kost zo’n € 20.000. Wel kun je hier een subsidie van € 3300 voor aanvragen.
 • Als je een kruipruimte hebt die ventileert via de spouw, moeten er ventilatiekanalen voor de kruipruimte worden gemaakt. Schadelijke gassen kunnen zich in de kruipruimte ophopen, die vervolgens naar je woonkamer lekken.
 • Er is een Omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Dit geldt voor de muur aan de straatzijde altijd, maar vraag of het ook nodig is voor de andere muren.

Lees meer over buitenmuurisolatie aan de buitenkant.

 

Isoleren aan de binnenkant

Voordelen

 • Je kunt het zelf doen, waarmee je kosten bespaart. In een gemiddelde hoekwoning met 30 m2 buitenmuur kost het zelf isoleren ongeveer € 800. Laat je het doen, dan moet je rekenen op zo’n € 2600.
 • Je kunt ervoor kiezen om eerst alleen buitenmuren van de woonkamer te doen en, als je die hebt, die van de open keuken. Door 30 m2 te isoleren bespaar je jaarlijks zo’n 160 m3 gas, wat neerkomt op een daling van je energierekening met € 190 tot € 500 (afhankelijk van de energieprijs).
 • Er is geen vergunning nodig.

Nadelen

 • Als er een radiator tegen de muur staat, moet je die een stukje verplaatsen. Ook de aansluiting van de muur op de kozijnen en plinten verandert en misschien moet je de stopcontacten aanpassen.
 • Het geeft rommel in huis.
 • De ruimte binnen worden iets kleiner, omdat de muur iets naar binnen komt.

Lees meer over het vanbinnen isoleren met een voorzetwand. Je vind hier ook stappenplannen om het zelf te doen.

 

Spouwmuur isoleren

De meeste huizen die zijn gebouwd na 1920, hebben een spouwmuur. Wil je het checken, loop dan naar de voor- of achterdeur en meet daar de dikte van de muur. Is die 24 cm of dikker, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Is je huis tussen 1920 en 1975 gebouwd, dan is de kans groot dat er geen isolatie in de spouw zit. 

Voordelen

 • Je isoleert de hele gevel, dus je energierekening daalt flink. Bij een gemiddelde hoekwoning bespaar je € 500 tot € 1200 per jaar (afhankelijk van de energieprijs). Dat is veel als je bedenkt dat het isoleren ongeveer € 2200 kost. 

Voorwaarden

 • Er mag geen dampremmende of dampdichte verf op de buitengevel zitten. Hetzelfde geldt voor bakstenen waar glazuur op zit. Glazuur is altijd dampdicht.
 • Er mogen geen cementresten (speciebaarden/uitpuilend cement) of puin in de spouw liggen. Er zijn bedrijven die spouwen kunnen schoonmaken. Laat checken of dat bij jou kan.
 • Er mag geen water in de spouw komen. Het voegwerk en de waterkering bij de kozijnen, het dak en de goten moeten dus in goede staat zijn.
 • Als je een kruipruimte hebt die ventileert via de spouw, moeten er ventilatiekanalen voor de kruipruimte worden gemaakt. Schadelijke gassen kunnen zich in de kruipruimte ophopen, die vervolgens naar je woonkamer lekken.
 • Als er vleermuizen in de spouw nestelen, dan moet je een zgn. ontheffing aanvragen bij de provincie. Hiervoor moet je eerst een deskundige uitnodigen voor een advies.

 

Geïsoleerde spouwmuur bijvullen

Zit er al wel isolatiemateriaal in de spouw, dan kun je met bijv. een warmtecamera zien of die isolatie nog op zijn plek zit. In de jaren 70 en 80 werden dunne isolatieplaten aangebracht en bleef er ook nog een luchtspouw over. Luchtspouwen van minimaal 4 cm of 5 cm kunnen worden bijgevuld. Vraag een vakkundig na-isolatiebedrijf om advies over welk materiaal het best past bij de al aanwezige isolatie.

Lees meer over spouwmuurisolatie en vind o.m. spouwmuurisolatiebedrijven en tips bij het vragen en beoordelen van offertes. Ook vind je hier informatie over het isoleren van huizen met houtskeletbouw.