Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

Gemeente en SVN

Toekomstbestendig wonen Verzilverlening

Deze lening is voor het verduurzamen, verbouwen en verbeteren van bestaande woningen (incl. schuren e.d.) . Ook voor het verduurzamen van nieuwbouw. Mensen van 58 jaar en ouder komen in aanmerking voor deze unieke hypothecaire lening: zonder maandlasten maar met een oplopende schuld, die uiteindelijk wordt betaald uit de overwaarde van het huis.


Soort lening

Dit zogenoemde hypothecaire krediet (met een oplopende schuld) wordt gefinancierd uit de overwaarde van je huis. Er wordt niet gekeken naar je financiële draagkracht en bestaande financiële verplichtingen. Andere kenmerken zijn:

  • De looptijd is 75 jaar, met een rente die 40 jaar vaststaat.
  • De lening wordt niet afgelost. Doordat de rente één keer per jaar bij de schuld wordt opgeteld, wordt de schuld elke jaar iets groter.
  • De afsluitkosten van € 500 worden ingehouden op de hoofdsom van de Verzilverlening.

Voorwaarden

  • Het leenbedrag is min. € 2.500 en max. € 50.000.
  • Je neemt minimaal één verduurzamende maatregel.
  • Je bent eigenaar/bewoner van de woning, waarop een hypotheekrecht zal worden gevestigd waardoor de woning dient als onderpand.
  • De woning heeft voldoende overwaarde: 80% van de waarde van de woning. Die overwaarde moet voldoende zijn voor de leensom plus de rente. Je kunt hiervoor zelf een berekening doen.
  • Min. leeftijd 58 jaar op het moment van de aanvraag.

Aanvragen

De gemeente moet eerst beslissen of je de lening kunt aanvragen. Onderzocht wordt of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden en of er voldoende gemeentebudget beschikbaar is. Vul hiervoor het aanvraagformulier van de gemeente in.

Als de gemeente jouw aanvraag goedkeurt, krijg je een zgn. toewijzingsbrief. Die heb je nodig voor de aanvraag van de Verzilverlening bij de SVn.

Vragen?

Heb je vragen over de specifieke voorwaarden voor de lening, dan kun je ze stellen aan: dhr. G. de Goeijen, 0573 - 289 317 (ma en di), g.degoeijen@lochem.nl

Voor vragen over het aanvraagproces of de lening zelf, kun je terecht bij de SVn.

Overzicht leningen

Er zijn ook andere verduurzamingsleningen mogelijk bij de gemeente Lochem. In een overzicht (zie bijlage) hebben we alle voorwaarden in een schema gezet, zodat je snel kunt zien welke lening het best bij jou past.

Let op: De genoemde rentepercentages dateren van februari 2023, maar geven wel een idee van de verhouding tot de rentetarieven van andere leningen. Check dus altijd het actuele rentepercentage voor je de lening afsluit.