
Gasvrij wonen
Om gasloos te kunnen wonen is het noodzakelijk dat je huis optimaal is geïsoleerd. In de stappen 1 en 2 van dit energieloket lees je hoe je dat doet. Bedenk daarna hoe je je huis zonder gas wilt verwarmen. Er zal ook een oplossing moeten komen voor koken en het verwarmen van water.
In Nederland zijn er zo’n 700.000 woningen die geen aardgas meer gebruiken. In 2030 moeten dat er zo’n 3 miljoen zijn. 9 op de 10 nieuwbouwwoningen wordt nu aardgasvrij opgeleverd. In Lochem is het aantal aardgasvrije woningen nog bescheiden, maar het groeit zeker.
Alternatieven voor koken, warm water en verwarmen woning
In de meeste woningen gebruiken we aardgas op drie manieren: voor het koken, het verwarmen van water en het verwarmen van het huis.
- Om gasloos te koken vervang je het gasfornuis door een inductieplaat en de gasoven door een elektrische (hete lucht-) oven.
- Om gasloos water te verwarmen kun je gebruik maken van zonnecollectoren, een warmtepomp, een elektrische boiler of een warmtepompboiler.
- Om gasloos je woning te verwarmen kun je gebruik maken van een warmtepomp, elektrische verwarming, infrarood verwarming of verwarming met airco’s.
Onderaan de pagina geven we een aantal sites waar je hier meer informatie over kunt vinden.
Eerst isoleren
Een eerste stap richting gasloos wonen is het controleren of je huis optimaal geisoleerd is. Immers, de energie die je daarmee bespaart, hoef je ook niet op te wekken. In geval van een warmtepomp heeft het water bovendien een lagere temperatuur dan je gewend was bij de cv op gas.
Warmtepompen
Voor het verwarmen van de woning is het gebruik van een warmtepomp een populair alternatief. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het water van een sloot of vijver. Met elektriciteit wordt die warmte verder opgestookt en vervolgens de woning in gestuurd. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met vloer-, wand- of plafondverwarming. De cv-radiatoren die in veel woningen te vinden zijn, zijn minder geschikt.
Wil je wel minder gas gaan gebruiken maar nog niet helemaal overstappen op gasloos verwarmen, dan is de hybride warmtepomp een goed alternatief. De hybride warmtepomp verwarmt je huis in het voorjaar en in het najaar. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt, ‘helpt de cv-ketel mee’.
Waterstof
In sommige gevallen kan waterstof een mooie oplossing zijn als alternatief voor aardgas. In Lochem loopt een – inmiddels landelijk bekend – experiment met 12 woningen in Berkeloord waar in plaats van aardgas nu waterstof door de leidingen stroomt. De eerste resultaten laten zien dat deze innovatieve manier van verwarmen heel succesvol is. Het aanbod van (groene) waterstof is op dit moment echter nog te laag om deze oplossing op grote schaal toe te passen.
Aardgasvrij Laren - voor inspiratie
In Laren is tussen 2018 en 2021 onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om minder aardgas te gebruiken. Het bleek dat in alle huizen van Laren, of ze nu oud of jong waren, of goed of slecht geïsoleerd, oplossingen mogelijk waren. Investeren in een warmtepomp bleek voor veel huizen een goede oplossing. Daarnaast zijn er veel kansen onderzocht om in de toekomst het gasgebruik nog verder terug te dringen of helemaal gasloos te worden. Denk daarbij aan mogelijkheden zoals biogas, mestvergisting, een cv op waterstof of een kleinschalig warmtenet.
Meer informatie én inspirerende voorbeelden van hoe inwoners van Laren hun energieverbruik hebben verminderd, staan op aardgasvrijlaren.nl
Meer lezen?
Andere informatiebronnen waar veel informatie is te vinden over alternatieven voor aardgas: