Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

nhg-logo-nationale-hypotheek-garantie

Energiebespaarbudget - met Nationale Hypotheek Garantie

Het Energiebespaarbudget is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je sluit de hypotheek af bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze. Dat doe je al of niet met de hulp van een hypotheekadviseur.


Nationale Hypotheek Garantie

Om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te kunnen afsluiten moeten jouw situatie én de hypotheek die je wilt afsluiten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de hypotheek die je afsluit, verantwoord en veilig is. Bovendien zal de hypotheekverstrekker dankzij deze garantie jou een lagere rente berekenen. En: als je na een gedwongen verkoop (bijv. door werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid) met een restschuld blijft zitten, zal het Waarborgfonds Eigen Woningen die restschuld voor je betalen.  

Energiebespaarbudget

  • Bij het kopen van een huis, het oversluiten of verhogen van een hypotheek, kun je maximaal 106% van de waarde van een huis lenen. Deze extra 6% kun je gebruiken voor het verduurzamen van je huis. Voorwaarde is dat de koopsom of marktwaarde van je huis niet meer is dan € 405.000 (norm 2023).
  • De extra 6% wordt gestort in een bouwdepot. De factuur voor elke verduurzamingsmaatregel stuur je naar de hypotheekverstrekker. Deze zal de aannemer of installateur alleen betalen als het een door de NHG erkende maatregel is.
  • Als er na de looptijd van het energiebespaarbudget geld over is gebleven, dan verlaagt de hypotheekverstrekker daarmee je hypotheek.
  • Je mag zelf bepalen voor welke maatregel of maatregelen kiest. Dit moeten echter wel door de NHG erkende maatregelen zijn.

Vraag een hypotheekadviseur om te bekijken of het Energiebespaarbudget past bij jouw inkomen. Hij/zij zal je helpen om het juiste Energiebespaarbudget te bepalen. Kies dan een van de hypotheekverstrekkers die het Energiebespaarbudget aanbieden.

Meer informatie

Meer informatie, voor jou en eventueel jouw hypotheekadviseur, vind je op de website Nationale Hypotheek Garantie, NHG.