Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

BTW voordeeltarief

Belastingvoordelen BTW

De fiscus rekent niet langer BTW over de aankoop van zonnepanelen. Als je je huis laat isoleren, dan wordt over het arbeidsloon het lage tarief in rekening gebracht: 9%.


Zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 hoef je geen belasting meer te betalen over zonnepanelen op of bij je huis. In de jaren daarvoor hoefde dat weliswaar ook niet, maar toen was het nog vrij ingewikkeld om de betaalde BTW terug te krijgen. Dit jaar hoef je de BTW niet eerst te betalen. 

Voorwaarden

  • Het gaat om zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen. Over aanverwante artikelen zoals kabels en omvormers hoef je ook geen btw te betalen.
  • De panelen liggen op de woning zelf, een serre of aan- of uitbouw. Zonnepanelen op een garage, schuur of een tuin bij de woning komen ook in aanmerking. 
  • De BTW-regeling geldt ook voor een vakantiewoning, een bedrijf aan huis mits de zonnepanelen ook privé worden gebruikt, of het appartementencomplex van een VvE.

Arbeidsloon isoleren woning

Als je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren aan het dak, de muren en/of vloeren van je huis, dan geldt voor het arbeidsloon het lage BTW-tarief van 9%. Voorwaarde is wel dat je huis ouder is dan 2 jaar.

NB: Dit lage tarief geldt niet voor de materialen die worden gebruikt. Het lage tarief geldt ook niet voor andere werkzaamheden, zoals sloopwerk voorafgaand aan het isoleren of het installeren van zonwering.

Wordt er zowel werk gedaan dat onder het 21%-tarief val als werk dat onder het 9%-tarief valt? Splits dan het werk in een deel 21% en een deel 9%.