Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

Deelauto LochemEnergie

Deelauto’s

Heb je een tweede auto waarin je eigenlijk maar weinig rijdt?
Heb je geen geld (over) voor een eigen auto?

In die gevallen is een deelauto ideaal.


Je betaalt immers alleen als je de auto gebruikt. Ga maar maar eens na hoeveel je betaalt voor een eigen auto: de verzekeringspremie, de wegenbelasting, onderhoudsbeurten, reparaties, de verplichte apk-keuringen en de afschrijving/waardevermindering van je auto. Als je toch maar weinig rijdt, is het slim om niet langer voor de auto te betalen als hij stilstaat.

Moet je op de kleintjes letten, vergelijk de ritprijs van de deelauto met een treinkaartje. Als je met meerdere personen samen reist, is de deelauto misschien wel een uitkomst. Zeker als de plek waar je heen moet, moeilijk te bereiken is met het openbaar vervoer.

 

Nog meer voordelen - voor jou én je omgeving

Als meer mensen in deelauto’s rijden, zijn er minder auto’s nodig. Dat betekent minder vervuiling door de productie én er zijn minder parkeerplekken nodig.

Elektrisch rijden heeft nog meer voordelen voor het milieu. Natuurlijk levert de productie van de auto CO2-belasting op, maar belangrijker is dat de motor geen benzine of diesel verbrandt. Dat betekent:

  • dichtbij geen stank van uitlaatgassen (fijn voor mensen met gevoelige longen)
  • dichtbij en veraf geen fijnstof en vooral geen CO2
  • nog CO2-armer rijd je als je de auto oplaadt met zonne-energie
  • dichtbij minder geluidshinder, want elektrische auto’s rijden veel stiller

Wil je precieze cijfers? Kijk dan op Milieucentraal

Hoe het werkt

Burger-coöperatie LochemEnergie biedt verspreid over de hele gemeente Lochem deelauto’s aan. De meeste hebben een royaal rijbereik (meer dan 300 km). Om de auto's van Deelauto LochemEnergie te kunnen gebruiken, heb je alleen een telefoon met internetverbinding nodig.

Op je telefoon download je de speciale deelauto-app. Daarmee zie je waar alle auto’s staan, welke auto’s per direct beschikbaar zijn en hoe vol de accu's zijn. Je kunt een auto aanklikken en direct gebruiken of reserveren voor een later tijdstip. Bij gebruiken van de auto open je de portieren met de app op je telefoon. Betalen doe je achteraf, ook via de app.

Let op: Als je gebruiker wilt worden, kost dat wat tijd en moeite. Deelauto LochemEnergie heeft gegevens van je nodig voor de verzekering (rijbewijs, bewijs van je adres etc.). Je kunt samen met een begeleider een gratis proefrit maken. Handig, als je nog nooit elektrisch hebt gereden.

Tarief

Je betaalt voor tijd en kilometers. Het tarief is € 2,50/uur, met een maximum van € 20 per dag. Voor de afstand die je rijdt, betaal je € 0,25/km. Ga voor meer informatie en aanmelden naar LochemEnergie