Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

energielabel huis

Jouw huis: het energielabel

Een energielabel is niet slechts de vermelding van de labelklasse (A++++ t/m G), maar omvat ook alle informatie over de energieprestatie van je huis én de mogelijkheden tot verbetering. Met andere woorden: het energielabel geeft jou een richtlijn voor het verbeteren van je huis.


Sinds 1 januari 2008 moeten alle huizen een geregistreerd energielabel hebben. Een energielabel is 10 jaar geldig. Je kunt het vinden op EP-Online. Vul in het vak bovenaan de pagina postcode en huisnummer in (zet tussen de vier cijfers van de postcode en de twee letters een spatie, en een spatie tussen de twee letters en het huisnummer).

 

Voorlopige en definitieve energielabels

In 2015 kreeg iedere woning een voorlopig energielabel. Dit was slechts een inschatting van het te verwachten energielabel. Maar dat gebeurde met een methode die niet meer gebruikt wordt en kan daarom een verkeerd beeld geven van de woning.

Check daarom altijd of het wel gaat om een definitief energielabel. Dit staat vermeld in het grijze balkje direct onder de blauwe balk met postcode en huisnummer. Staat in de grijze balk niets, dan gaat het om een voorlopig energielabel.

NB: EP-Online vermeld het voorlopige energielabel als er geen definitieve is. Energielabel.nl vermeldt alleen definitieve energielabels.

 

Energielabel en huis verkopen

Als je je huis gaat verkopen is het verplicht om de labelklasse te vermelden in advertenties. Op het moment van de overdracht moet je de pdf met het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Doe je dat niet, dan kun je in beide gevallen een boete krijgen.

Heeft je huis nog geen energielabel, laat dat dan registreren vóórdat je de woning te koop zet. Houd er rekening mee dat de aanvraag vanwege drukte langere tijd kan duren.

Lees op energielabel.nl, onder het kopje Energielabel registreren: zo doe je dat in welke 4 stappen jij een energielabel regelt voor je huis.