Dit energieloket is en blijft in ontwikkeling. Heb je ideeën of voorstellen, geef ze aan ons door.

Digitaal overzicht van je energieverbruik via het klantportaal

Jouw verbruik: je energierekening

Controleer op je energierekening hoeveel stroom en gas jij (jouw huishouden) verbruikt. En vergelijk dat verbruik eens met mensen die in eenzelfde situatie als jij wonen. Is je verbruik hoog, dan kan dat twee dingen betekenen: je huis is slecht geïsoleerd of je zou wat bewuster met je energieverbruik om kunnen gaan.


Hoeveel energie verbruik je per jaar of maand?

Elk jaar ontvang je op een vast moment de jaarafrekening van je energieleverancier (telkens weer een jaar nadat je het contract met je energieleverancier hebt afgesloten). Bekijk op de jaarafrekening de zgn. leveringskosten. Dit zijn de kosten voor het verbruik van gas en stroom. Bok de leveringskosten vind je dus je verbruik. Kijk ook eens of je jouw energieverbruik kunt vinden door in te loggen op het klantportaal van je energieleverancier. Over het algemeen kun je daar het verbruik van gas en elektra per maand zien.

Een jaarafrekening is best lastig om te lezen. Onder andere de Consumentenbond legt duidelijk de verschillende onderdelen van een jaarafrekening uit. Behalve de kosten voor stroom en gas zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld netbeheer en belastingen.  

Hoe is jouw energieverbruik vergeleken met anderen?

Check eens hoe jouw energieverbruik is in vergelijking met andere mensen in een vergelijkbare (woon)situatie. Doe hiervoor de test van MilieuCentraal. Vul hier de vragen in over je woonsituatie en je energierekening.